Evo i zašto

U Zagrebu se pali najviše jointova u Europi

Liječnici tvrde, za veću potrošnju marihuane krivi su trendovi u svijetu, ali i pandemija koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 05. 2021. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ilustracija

Priča o pušenju marihuane uvijek se veže uz Amsterdam, no, ako je suditi prema posljednjem europskom istraživanju - Zagreb je novi Amsterdam. Kroz tjedan su Zagrepčani uvjerljivo na prvom mjestu po pušenju, dok su za vikend nešto slabiji, 2. Građane ova informacija baš i nije iznenadila.

''E sad, dali je to točno ili nije, tko će to znati. A čujte, možda i je, da vam pravo velim ima toga na sve strane, čak i uzgajaju taj, tu konoplju, kako se već zove'', rekao je za RTL Tomislav iz Zagreba.

''Djeca nalaze spas u tome i to je meni jako loše. Umjesto da se bave sportom šmrču bijelo, puše travu..to je loše. Nađi spas, izađi van, pobijedi mrak - to je moja poruka mladima'', komentirao je Filip iz Zagreba.

''Iskreno, ne iznenađuje me to. Imam dosta prijatelja koji to konzumiraju. Ne iznenađuje me, ali ja nisam za to'', komentirala je Zagrepčanka Kristina.

Istraživanje je provedeno u 84 grada u 14 zemalja. Da bi se došlo do rezultata, u svakom se gradu pa i u Zagrebu morala analizirati otpadna voda. Za ovo istraživanje najvažniji je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Iz njega se uzima uzorak mokraće koji se smatra reprezentativnim za cijeli grad i onda se dalje po njemu procjenjuje kolika je konzumacija droga.

No, postavlja se pitanje kako to da je baš Zagreb ispao najgori u Europi. Zašto je tome tako znaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

''Nije isto u ruralnoj sredini i u gradskoj sredini. Ili u bogatijem i siromašnijem dijelu pokrajine. Zagreb na neki način odskače od prosjeka. U Zagrebu kokain nije puta dva, ako gledamo zadnjih 10 godina u Zagrebu je kokain puta 3, 4, puta 5. Ono što je zabrinjavajuće je porast konzumacije kanabisa'', rekao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

Liječnici tvrde, za veću potrošnju marihuane krivi su trendovi u svijetu, ali i pandemija koronavirusa.

''Za očekivati je da kanabis bude u ovo doba kad se stoji doma, kad se ne uzimaju druga sredstva u porastu. Jedan dio ljudi traži bijeg od stvarnosti, od izolacije, traži društvo, traži da se skloni u neke druge domene koje ovo sredstvo praktički i nudi. Problem je to što su to adiktivna sredstva, što nose svoju opasnost i što razvijaju ovisnost'', kazao je Zoran Zoričić, pročelnik zavoda za ovisnosti KBC Sestre milosrdnice.

No za mnoge, veća potrošnja marihuane znači da je stiglo vrijeme ze legalizaciju. Kako kaže Mirela Holy, korist od toga bi imali svi.

''Ja nisam pretjerano iznenađena tim rezultatima i mislim da smo odvratni licemjerni. Napokon bi mogli legalizirati marihuanu. Država bi prikupila nešto poreza, to je vrlo lukrativna industrija a dopustili bismo ljudima da si pomognu u liječenju i da se malo opuste, da uživaju'', izjavila je Mirela Holy, bivša saborska zastupnica.

Osim u kanabisu, Zagrepčani previše uživaju i u kokainu koji je i skuplji i opasniji po zdravlje. Naime, ponavljamo, među 84. grada koji su se našli u istraživanju, Zagreb je i po kokainu čak 9. tijekom vikenda, a tek neznatno lošiji, 12. kroz tjedan. A da ne govorimo o tome i da raste potrošnja ekstazija.

Kopirati
Drag cursor here to close