Nepovoljni uvjeti

U sljedeća dva dana visoke i po zdravlje opasne zagađujuće materije u FBiH

Obzirom da su opći meteorološki uvjeti nepovoljni – stabilna atmosfera bez padalina i vjetra sa vjerojatnom uspostavom temperaturne inverzije u kotlinama – u sljedeća dva dana se mogu očekivati vrlo visoke i po zdravlje opasne koncentracije
Lifestyle / Zdravlje | 17. 12. 2018. u 09:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncentracije polutanata jutros na većini mjernih mjesta je u porastu. Koncentracije lebdeće čestica PM10 i PM2.5 na većini mjernih mjesta već prelazi satne koncentracije od 100 ili 200 ug/m3. 

Obzirom da su opći meteorološki uvjeti nepovoljni – stabilna atmosfera bez padavina i vjetra sa vjerojatnom uspostavom temperaturne inverzije u kotlinama – u sljedeća dva dana se mogu očekivati vrlo visoke i po zdravlje opasne koncentracije pojedinih zagađujućih materija na svim mjernim mjestima u FBiH. 

Opći geografski i meteorološki uvjeti u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajna narušavanja kvalitete zraka. 

Tijekom vikenda stanje kvalitete zraka u gradovima u kojima se vrše mjerenja u FBiH je bilo promjenjivo – nakon značajnog poboljšanja stanja kvaliteta zraka u petak i subotu, u nedjelju su koncentracije promatranih polutanata ponovo počele rasti. 

Tako su u nedjelju prekoračene propisane granične vrijednosti za lebdeće čestice PM10 ( >50 ug/m3) u Sarajevu , u nižim dijelovima grada (Ilidža , Otoka) dok su na Bjelavama i na Vijećnici one ostale u propisanim okvirima.  

U Zenici su osim prekoračenja koncentracija lebdećih čestica, kao i tijekom prošlog tjedna, prekoračene i propisane granične vrijednosti koncentracija sumprodioksida ( >125 ug/m3). U nedjelju su se srednje dnevne vrijednosti za lebdeće čestice Pm10 kretale od 100 – 160 ug7m3 u zavisnosti od mjernog mjesta, a koncentracije sumpordioksida od 160 do 330 ug/m3. 

U Živinicama su također kao i prethodnih dana prekoračene propisane vrijednosti za sumpordioksid – 140 ug/m3, a pretpostavljamo da su bile visoke i koncentracije lebdećih čestica (analizator prašine na ovoj stanici već neko vrijeme nije u funkciji). Koncentracije prašine PM2.5 u Tuzli (75 ug/m3) i Lukavcu (78 ug/m3) su također bile visoke. 

Zrak u Kaknju, Goraždu i Jajcu je ostao unutar okvira propisanih vrijednosti i može se reći da je bio čist tijekom jučerašnjeg dana. Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close