SAD

Zabilježen najveći broj slučajeva ospica od 1994. godine

Prema najnovijim podacima, u SAD-u je tijekom ove godine zabilježen 971 slučaj ospica, što je više nego 1994. godine, odnosno prije 25 godina
Lifestyle / Zdravlje | 31. 05. 2019. u 08:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio da je u SAD-u zabilježen najveći broj slučajeva ospica od 1994. godine, javlja Anadolu Agency (AA). Prema najnovijim podacima, u SAD-u je tijekom ove godine zabilježen 971 slučaj ospica, što je više nego 1994. godine, odnosno prije 25 godina, kada su tijekom cijele godine zabilježena 963 slučaja, što je tada bila rekordna brojka.

S obzirom da je do kraja 2019. godine ostalo još sedam mjeseci, postoji strah da bi broj slučajeva ospica mogao znatno porasti u odnosu na prethodne godine.

Zabilježeni su slučajevi ospica u cijeloj zemlji, a zdravstveni radnici su objavili kako je u New York Cityju i Rockland Countyju epidemija pogodila uglavnom ultraortodoksne židovske zajednice koje izbjegavaju cijepiti svoju djecu.

Ospice su službeno eliminirane u SAD-u 2000. godine, ali je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio da će SAD izgubiti status zemlje u kojoj su eliminirane ospice ako se epidemija nastavi tijekom ljeta i jeseni.

"Ospice se mogu spriječiti, a način za okončanje njihovog širenja je da se osigura cjepivo sve djece i odraslih koji se mogu cijepiti", rekao je direktor CDC-a Robert Redfield.

Kopirati
Drag cursor here to close