Donorska mreža

U Posušju održana javna tribina o važnosti doniranja organa

Donorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH bili su organizatori javne tribine "Darivanje organa - Novi život na dar"
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2018. u 08:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Posušju je u četvrtak navečer održana javna tribina o važnosti doniranja organa u povodu Europskog dana darivanja organa. 

Donorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH bili su organizatori javne tribine "Darivanje organa - Novi život na dar" na kojoj su predavači bili liječnici iz SKB Mostar, Županijske bolnice u Zenici i članovi Donorske mreže u BiH. 

Među ostalima, na tribini su govorili Nermina Rizvanović, Fila Raguž, Dajana Vladić, kao i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević. 

Javna tribina je obrađivala teme bolesti unutarnjih organa i smrti mozga, a prikazana su i dva kratka filma "Život poslije" i "Transplantacija srca uživo". 

U BiH ne postoji mogućnost doniranja organa automatski nakon smrti, nego je potrebno da se obitelj složi unatoč čak i ako preminuli posjeduje donorsku karticu. 

Presađivati se mogu bubrezi, srce, jetra, pluća, gušterača, tanko crijevo, rožnjače, srčani zalisci, kosti, tetive i koža, a organi i tkiva se uzimaju u svrhu liječenja presađivanjem samo od umrle osobe. 

Želi li potencijalni donator darovati samo jedan organ to je moguće naznačiti na kartici. 

Ovom prigodom, obiteljima Lovrić i Mioč dodijeljene su zahvalnice zbog doniranja organa preminulih članova obitelji, a svi zainteresirani mogli su nakon tribine ispuniti donorsku karticu.

Kopirati
Drag cursor here to close