Rješavanje problema

U ponedjeljak štrajk upozorenja liječnika i stomatologa u Federaciji

Odluku o stupanju u štrajk 4.500 liječnika i stomatologa donio je 19. rujna Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 09. 2019. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH u ponedjeljak bi trebali održati polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Odluku o stupanju u štrajk 4.500 liječnika i stomatologa donio je 19. rujna Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na prosvjedima liječnika u svibnju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da sudjeluju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova, piše Srna.

"Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije dogodilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade", navode iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Europe, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status.

"U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sustava", upozorio je Zaid.

Kopirati
Drag cursor here to close