Pandemija

Smanjena transplantacija organa

Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu (67 posto manje), zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj (po 37 posto) i u Brazilu (29 posto).
Lifestyle / Zdravlje | 06. 09. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj transplantacija organa značajno je smanjen u pandemiji, pokazalo je novo istraživanje, a među zemljama s najizraženijim padom je i Hrvatska.

Istraživanje je provelo Europsko društvo za transplantaciju organa u 22 zemlje. Rezultati su objavljeni u časopisu Lancet i pokazuju da je u prosjeku broj transplantacija na globalnoj razini pao za 15 posto.

Prvi val pandemije imao je razoran učinak na dostupnost organa u mnogim zemljama, produljio je liste čekanja i doveo do značajnog broja izgubljenih života, rekao je glavni autor studije Olivier Aubert, nefrolog na Odjelu za nefrologiju i transplantaciju bubrega u pariškoj bolnici Necker.

Dodao je kako je istraživanjem utvrđena snažna korelacija između porasta broja zaraženih u pojedinim zemljama i pada broja transplantacija.

Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu (67 posto manje), zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj (po 37 posto) i u Brazilu (29 posto), javlja Hina.

No postoje i zemlje u kojima su promjene bile male. U Švicarskoj su transplantacije pale samo za jedan posto, u SAD-u za četiri posto, a u Norveškoj za sedam.

Kopirati
Drag cursor here to close