Udruga "Novi pogled''

U Mostaru obilježen 'Dan ružičaste vrpce': One nisu same, one imaju nas

U Mostaru je obilježen 'Dan ružičaste vrpce'
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2017. u 13:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge "Novi pogled" u srijedu je u Mostaru održana manifestacija Dan ružičaste vrpce pod sloganom "Nismo same-imamo vas", koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Manifestacijom se, po riječima organizatora, želi upozoriti na važnost ranoga otkrivanja raka dojke, jer se mnogo oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, te upozoriti na sve alarmantnije stanje u pomjeranju dobne granice kod obolijevanja od te bolesti.

Predsjednica Udruge  "Novi pogled" Maja Memić poručila je kako udruga želi skrenuti pozornost na važnost prevencije, pregleda i samopregleda, da žene vode računa o svom zdravlju i ako do danas nisu uradile mamografski ili ultrazvučni pregled, da to urade danas.

''Naše aktivnosti u podizanju savjesti ne završavaju se smo u ružičastom mjesecu, odnosno radimo 365 dana u godini, sa svrhom upozoravanja kako je karcinom dojke vodeći po obolijevanju kod smrtnosti žena'', kazala je Memić.

Po njezinim riječima karcinom je postao globalni problem, nažalost, dobna granica se spušta, karcinom dojke ne poznaje starosnu dob ni spol.

Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala kako "Novi pogled" u partnerstvu s 23 udruge iz cijele BiH (iz Federacije BiH i RS) godišnje podijeli 1400 paketića prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od karcinoma dojke u BiH te da je to siguran pokazatelj i jedini podatak kojim raspolažu.

Naglasila je kako muškarci obolijevaju od karcinoma dojke, ali u manjem broju.

Glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko - neretvanske županije Alenka Ban istaknula je kako se ova manifestacija isključivo tiče osiguranika Zavoda oboljelih od karcinoma dojke.

''Svi djelatnici Zavoda za zdravstveno osiguranje će do kraja mjeseca listopada nositi ružičaste vrpce, kao podsjećanje i znak da je potrebno preventivno djelovati kada je u pitanju ta bolest. Nažalost, sve je veća statistika žena oboljelih od karcinoma dojke'', rekla je Ban.

Po njezinim riječima na listi ortopedskih pomagala nalaze se proteze i grudnjaci za žene koje su odstranile dojku, a lijekovi odnosno citostatici se financiraju iz fonda solidarnosti.

Inače, u svim je svjetskim kalendarima mjesec listopad je obilježen ružičastom bojom i posvećen borbi protiv karcinoma dojke. Ružičasta vrpca je međunarodno priznati simbol u borbi s ovom opakom bolešću. 

Kopirati
Drag cursor here to close