Za promociju zdravog života

225 tisuća KM za zdraviji Mostar

Projektom se želi postići promjena stavova i ponašanja kada je riječ o četiri faktora rizika za zdravlje
Lifestyle / Zdravlje | 22. 03. 2019. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva dodijelilo je grant sredstva za 17 projekata Smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva Bosne i Hercegovine, namijenjenim prvenstveno odgojno-obrazovnim ustanovama s prostora Grada Mostara.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 225 tisuća konvertibilnih maraka, a zamisao je odobriti sredstva za znanstveno dokazane mjere popularizacije zdravih navika u odabranim lokalnim sredinama. Osim Mostara, kroz sličan projekat će proći i Grad Zenica.

Dva mjeseca za realizaciju

''Sedamnaest implementatora ponudilo je takozvane male projekte zasnovane na dokazima, a to znači da su aktivnosti koje su oni predložili u tim programima već negdje u svijetu i regiji dokazane kao učinkovite i efikasne u smislu preveniranja nekih loših navika. Fokus nam je bio na četiri faktora rizika: unapređivanju i poticanju fizičke aktivnosti, unapređivanju i poticanju zdrave hrane i konzumiranja zdrave hrane, te smanjenja bolesti ovisnosti, kao što je duhan i alkohol'', naglasila je Vildana Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Uvjereni su, kako je dodala, da će ovih 17 implementatora u naredna dva i po mjeseca uspjeti realizirati sve svoje planirane aktivnosti prema postavljenim indikatorima.

''Grad Mostar je pilot grad i duboko smo uvjereni da će rezultati ovog projekta omogućiti naredne pregovore sa švicarskim donatorima koji su vrlo raspoloženi da nastave raditi na ovom procesu'', ocijenila je Doder.

Ciljana populacija

Po riječima savjetnice gradonačelnika Mostara Radmile Komadina, razvojni cilj projekta je smanjenje faktora zdravstvenog rizika u FBiH kod odabranih nezaraznih bolesti i pružanje pomoći nadležnim institucijama u smanjenju faktora rizika kod tih bolesti. Pod nezaraznim bolestima, kako je istaknula, podrazumijeva se konzumiranje duhanskih proizvoda, odnosno duhanskih prerađevina, alkohola, smanjena fizička aktivnost i neadekvatna ishrana.

''Sam cilj projekta je da se poboljšaju stavovi i ponašanja kada je riječ o spomenuta četiri faktora, odnosno da se poveća znanje i primjena u praksi u pravcu zaštite zdravlja, posebno u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i jedinicama lokalne samouprave'', utvrdila je Komadina.

Ciljana populacija na koju se projekt odnosio su predškolska i školska djeca, omladina, nastavnici, zdravstveni radnici, te uposlenici lokalnih vlasti u lokalnim zajednicama, dodala je.

Foto: Bljesak.info / S dodjele grant sredstava u Mostaru

Haris Idriz, Direktor Gimnazije Mostar, koja je jedan od 17 dobitnika grant sredstava, kazao je kako su kroz svoj projekt "Citius, Altius, Fortius" pokušali napraviti umjetnu stijenu koja će se koristiti u sali Gimnazije i koja bi učenicima trebala omogućiti aktivno bavljenje sportom kroz predviđene aktivnosti.

''Na zidu Gimnazije bit će postavljena umjetna stijena visine 5 i dužine 8 metara a učenici će, također, kroz aktivnosti projekta proći kroz jednu radionicu o ishrani te posjetiti umjetnu stijenu u Blagaju gdje će, s tamošnjim Alpinističkim društvom, obaviti natjecanje koje će im poslužiti kao predigra za sve aktivnosti koje su predviđene u Gimnaziji Mostar'', naglasio je Idriz.

O projektu

Razvojni cilj projekta je pružanje pomoći nadležnim institucijama u smanjenju faktora rizika kod odabranih nezaraznih bolesti promoviranjem kontrole konzumiranja duhanskih proizvoda i alkohola, te promoviranjem odgovarajuće ishrane i pojačane fizičke aktivnosti kod predškolske i školske djece, nastavnika, zdravstvenih radnika i uposlenika lokalnih vlasti u lokalnoj zajednici.

Također, projektom se želi postići promjena stavova i ponašanja kada je riječ o četiri navedena faktora rizika, odnosno povećati znanje i primjene prakse koje potiču dobro zdravlje, posebno u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. 

U okviru projekta posebna pažnja posvećuje se jačanju kapaciteta lokalne zajednice u procesima zagovaranja i mobilizacije za smanjenje faktora koji dovode do nezaraznih bolesti koje su vodeći uzroci lošeg zdravlja i invalidnosti u BiH, a to su prije svega korištenje duhana, konzumacija alkohola, neadekvatan način ishrane i nizak nivo fizičke aktivnosti. Sastavni dio navedenog projekta je i program dodjele bespovratnih sredstava čiji je primarni cilj pružanje podrške projektima zasnovanim na dokazima koji se odnose na održive intervencije usmjerene prema mijenjanju odnosa i ponašanja u pogledu četiri navedena faktora zdravstvenog rizika, s posebnim naglaskom na populaciju mladih.

Projekat financira Vlada Švajcarske, a implementira Svjetska banka. Cilj je stvarati zdrave navike kod mladih ljudi, a Grad Mostar stručnim timom je usmjeravao zainteresovane podnosioce prijava resornom ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close