Raste broj

U Hrvatskoj od gripe umrlo 35 ljudi

Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2019. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj umrlih od gripe u Hrvatskoj svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba. 

Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska je sezona odnijela 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone, javlja Jutarnji list. 

''Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje jako velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima jako puno komplikacija i hospitalizacija'', kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u. 

Dosad je ukupno 1938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 posto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 posto gripe A, od čega je, pak, 95 posto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa. 

''Samo prošli i pretprošli tjedan laboratorijski smo dokazali 157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe'', kaže Draženović. 

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjerice, ako je netko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj. 

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci otprije sedam dana govore o više od 17 tisuća, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod liječnika, a svi liječnici niti ne prijavljuju oboljele. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje poziva na cijepljenje kao najbolju zaštitu od bolesti.


Kopirati
Drag cursor here to close