Istraga u tijeku

U Hrvatskoj otkriven indijski tip koronavirusa

“Iako je to još predmet istraživanja, izgleda da cjepivo nešto slabije djeluje na indijski tip. I jedno i drugo je zabrinjavajuće”, rekao je Capak.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 06. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj je detektiran indijski tip virusa korona, potvrđeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ivana Pem Novosel iz Zavoda rekla je da je ovaj tip otkriven prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali da je riječ o pojedinačnim slučajevima i da nema razloga za paniku.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je dokazano da se indijski tip virusa korona brže širi od do sada poznatih varijanti virusa, te da je zabrinjavajuće što cjepivo slabije djeluje na taj tip.

“Iako je to još predmet istraživanja, izgleda da cjepivo nešto slabije djeluje na indijski tip. I jedno i drugo je zabrinjavajuće”, rekao je Capak.

On je istaknuo da je u tijeku epidemiološko istraživanje u okviru kojeg se utvrđuje odakle je u Hrvatsku došao indijski tip virusa korona, te da će više informacija biti dostupno do kraja dana, prenosi “Indeks”.

Capak je naveo da su pripremljena uputstva za cijepljenje djece od 12 do 16 godina, te da će prvo početi imunizacija hronično bolesne djece, a kasnije će cijepljenje biti moguće za sve.

“Trenutno nam je prioritet radno aktivno stanovništvo”, rekao je Capak.

On smatra da će biti dostignut cilj o imunizaciji 55 odsto populacije, barem prvom dozom cjepiva protiv virusa korona.

Kopirati
Drag cursor here to close