Dr. Avdić

U HNŽ više od pet stotina oboljelih sa simptomima sličnim gripi

Registrirana je 551 oboljela osoba sa simptomima bolesti slične gripi.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2020. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka sezone gripe, odnosno od listopada prošle godine, Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđena su tri slučaja. Također, registrirana je 551 oboljela osoba sa simptomima bolesti slične gripi.

Kako je pojasnio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić, bolesti slične gripi su ustvari one koje nisu provjerene i nisu identificirane ali su po simptomatologiji slične gripi.

Dodao je također kako nijedna od prijavljenih osoba nije cijepljena.

''Najveći broj oboljelih su odrasli. Bolest je praćena visokom temperaturom 39 i više, bolovima u rukama i nogama, suhim kašljem, glavoboljom i malaksalošću'', kazao je dr. Avdić, napominjući kako bi se u tom slučaju obvezno trebalo javiti liječniku.

U kasnijem stadiju bolesti, dodaje, ako dođe do komplikacija može se razviti i upala pluća. Preporučuje da se izbjegavaju veći skupovi, podizanje imuniteta i uzimanje vitamina C.

''Također ako su osobe u dobroj fizičkoj formi, a imaju manju temperaturu, bolje da ostanu kući i ne idu liječnicima jer postoje i drugi virusi koje su također respiratorni pa postoji mogućnost širenja i prenošenja ili dobivanja istih. Ali, ako je temperatura visoka i imaju gore navedene simptome normalno da se trebaju konsultirat, ako ništa telefonom, a kasnije da odu na pregled pluća'',  istaknuo je dr. Avdić.

Također preporuča da se češće provjetravaju prostorije te često peru ruku, najmanje 15 do 20 sekundi.

''Često se rukujemo, diramo šteke, a onda protrljamo oči, nos i tako prenosimo viruse'', pojašnjava dr. Avdić.

On je podsjetio da je na području Hercegovačko-neretvanske županije za sezonu 2019./2020. bilo osigurano 2 300 doza cjepiva protiv gripe, ističući kako su pristigla cjepiva podijeljena po domovima zdravlja i ustanovama za njegu starijih i kroničnih bolesnika.

Preporuka je bila, kaže dr. Avdić, da se vakcine prvenstveno podijele osobama starije dobi i kronične pacijente, odnosno u staračkim domovima jer je tamo najveća opasnost od širenja bolesti, odnosno komplikacija u oboljelih od gripe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close