Cijepljeno 271.835 osoba

Intelektualci u BiH se radije cjepe, nezaposleni i studenti ne žele

Najviše je cijepljenih u Kantonu Sarajevo gdje je prvu dozu primilo 77.516 osoba, a drugu 42.138 osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 08. 2021. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH do sada je cijepljeno 271.835 osoba s jednom dozom, a drugu dozu primilo je 154.211 osoba.

Ukoliko gledamo županije, najviše je cijepljenih u Kantonu Sarajevo gdje je prvu dozu primilo 77.516 osoba, a drugu 42.138 osoba.

Najmanje je cijepljeno u Posavskoj županiji gdje je cjepivo primilo 7.380 osoba.

Ovi brojevi ne obuhvaćaju osobe koje su cijepljene izvan granica Bosne i Hercegovine jer ti podaci još uvijek nisu poznati.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rečeno je da je poslan dopis MVP i MCP BiH, ali da još uvijek nema povratne informacije koliko osoba iz FBiH je cjepivo primilo u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Federalna.ba.

Također, agencija Ipsos je u srpnju 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci cijepljenih građana Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1.005 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13% građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19. Nešto veći udio zaraženih je u regijama Kanton Sarajevo i istok entiteta Republika Srpska. Za 6% građana virus je uzrokovao smrt bliske osobe.

Skoro jedna petina građana BiH je cijepljena protiv korona virusa, barem jednom dozom cjepiva protiv korona virusa.

Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je cijepljen, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo i razlike među cijepljenim prema zanimanju i regijama.

Veći udio cijepljenih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inženjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Skoro četvrtina građana na sjeveru Republike Srpske je cijepljenja, a broj cijepljenih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

30% građana koji su cijepljeni su primili prvu dozu Pfizera, a 27% je za prvu dozu primilo AstraZenecu za zaštitu od korona virusa.

Trećina građana koji su se cijepljeni protiv COVID-19 nisu docijepljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close