Cjepiva

U Federaciji BiH propalo 200.000 doza AstraZenece i 1.300 Sinovaca

U Zavodu se nalazi centralna distribucijska jedinica za cjepiva u Federaciji BiH te sistem za čuvanje cjepiva uključujući i hladni lanac,
Lifestyle / Zdravlje | 21. 10. 2021. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Federalne vlade na čelu s premijerom Fadilom Novalićem posjetilo je u četvrtak  Zavod za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i tom prigodom zajedno s ravnateljem tog zavoda Sinišom Skočibušićem obišlo prostorije Zavoda.

U Zavodu se nalazi centralna distribucijska jedinica za cjepiva u Federaciji BiH te sistem za čuvanje cjepiva uključujući i hladni lanac, kao i laboratorij za ispitivanje hrane, vode, zraka, predmeta opće upotrebe i ionizirajućeg zračenja.

Premijer Novalić je kazao da su danas u posjetu centru gdje su smještena cjepiva odakle kreće proces imunizacije u BiH, te da su se uvjerili da je sve urađeno po najvišim standardima. 

''Uvjerili smo se da je cjepni materijal prije svega stručno smješten i nadziran jer su osigurani mehanizmi u slučaju nestanka struje, pada i rasta temperature'' kazao je premijer Novalić u izjavi novinarima.

Ravnatelj Zavoda Siniša Skočibušić zahvalio je federalnom izaslanstvu na posjetu i istaknuo pritom kako se teži ka zapadnoeuropskom načinu procjepljivanja.

Video: Premijer Novalić obišao Zavod za javno zdravstvo FBiH u Mostaru

''Mi težimo zapadnoeuropskom načinu procjepljivanja, a to znači 80 posto. Veliki je posao pred nama ali moram reći da je velika odgovornost na svakome od nas da sudjelujemo u zajedničkom poslu vraćanja u staro normalno'', kazao je Skočibušić.

Po njegovim riječima, do sada su administrirali preko 800 tisuća cjepiva, a krajem listopada u skladištima Zavoda ističe 200 tisuća doza cjepiva AstraZenece.

Najavio je dolazak novih cjepiva pa tako u BiH stiže Moderna cjepivo i to 60 tisuća doza, a u Federaciju će dopasti oko 40 tisuća doza, te 1300 doza Sinovaca.

Kazao je kako je kod nas trenutno stagnacija četvrtog vala te izrazio nadu da "neće pobjesniti kao što se zbiva u regiji".

Kada je riječ o cijepljenim osobama, Skočibušić je naveo kako je potpuno cijepljenih s obje doze na području FBiH 23 posto, dok je s jednom dozom cijepljeno 25 posto.

Tim brojkama nisu zadovoljni te je ponovno pozvao građane da se cijepe kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close