Ovisnost

U FBiH najviše je korisnika speeda

'Najčešće se javljaju zbog najteže bolesti, a to je bolest heroina i oni nam predstavljaju otprilike 80 posto pacijenata. Druga patologija je bolest alkohola'' - kazao je prim. Amir Čustović, neuropsihijatar .
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više mladih u našoj zemlji koji iz znatiželje, ili zbog lošeg utjecaja društva postanu ovisni o psihoaktivnim supstancama, podaci su Zavoda koji se bave problemom ovisnosti u Bosni i Hercegovini.

Bez pravilne potpore društva, umjesto oporavka najviše je onih koji su stalni povratnici na terapije.

''Korisnik sam 4 i pol mjeseca zadnja, prije par godina sam bio 15 mjeseci. Problem je i nastao po izlasku iz terapijske zajednice, nisam mogao naći posao, vraćao sam se starim poslovima i došlo je do recidiva. Meni najviše odgovara radno okupaciona terapija, art terapija'' – kazao je za BHRT jedan od korisnika Javne ustanove Terapijske zajednice Kampus KS.

Najviše korisnika speeda

Socijalni aspekt ovisništva nije otežao daljnji životni put samo ovom 43-godišnjem korisniku ustanove koja se bavi problemom ovisništva.

U proteklom periodu ove ustanove bilježe sve veći broj mlađih ovisnika, a koji zatraže terapijsku pomoć. Trenutačno se u sarajevskom Zavodu liječi 410 korisnika životne dobi od 25 do 35 godina, dok ih je u Zavodu za bolesti ovisnosti u Zenici 556  - životne dobi od 22 do 64 godine, navodi BHRT.

''U zadnjih nekoliko godina najviše je korisnika speeda, odnosno amfetamina, a u kombinaciji sa nekim drugim supstancama koji uključuju i alkohol i određene tablete'' – objasnila je Sanela Pekić, v.d. direktorica JU ''Terapijska zajednica Kampus''.

''Najčešće se javljaju zbog najteže bolesti, a to je bolest heroina i oni nam predstavljaju otprilike 80 posto pacijenata. Druga patologija je bolest alkohola'' - dodao je prim. Amir Čustović, neuropsihijatar iz Zavoda za bolesti ovisnosti. 

Najčešći razlozi koji se navode kao uzrok ovisnosti su znatiželja, psihološki profil, genetika, dostupnost supstance, ali i socijalni faktori.

''Apatija u koju je ušlo naše društvo velikim dijelom je uvjetovana ovim nestabilnim društvenim uređenjem i to bi bio jedan značaj faktor i razlog zašto mladi ulaze u ovo sve'' - objašnjava dr. Nermana Mehić-Basara, neuropsihijatrica i direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti KS.

Cijelo društvo je odgovorno za nastanak ovisnosti i za pomoć ovisnicima koji su prošli oporavak da izađu iz tog začaranog kruga, no najčešće ta pomoć izostane. Liječenje od ovisnosti je cjeloživotni proces, ističu sugovornici.

Broj ovisnika varira

''Nažalost u županiji osim naše klinike i ljekara neuropsihijatara, nitko se ne bavi liječenjem ovisnika i njihovim tretmanom. Ono što nas posebno zabrinjava jeste da se u zadnje vrijeme javljaju dugogodišnji ovisnici koji su po 10, 15 i više godina ovisnici o heroinu a nisu se nikad javili na kliniku da bi se liječili'' - kazao je prim.dr. Abdurahman Kuldija, iz Odjeljenja za socijalnu psihijatriju, UKC Tuzla. 

Broj stanovnika na nivou Federacije koji se nalaze na odvikavanju varira iz godine u godinu, u prosjeku taj broj iznosi oko 1.700 stanovnika, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske nisu bili u mogućnosti dati podatke koji se tiču ovog problema.

U posljednje vrijeme naša zemlja je na udaru upotrebe i zloupotrebe različitih novih psihoaktivnih supstanci. Prema informacijama ustanova koje se u našoj zemlji bave problemom ovisnosti oko 5 do 10 posto su oni korisnici koji se trajno uspiju izliječiti. Stalnih povratnika u terapije liječenja je oko 60 posto. Od 10 do 20 posto su oni korisnici koji nikada ne uspiju ostvariti nikakvu stabilnu apstinenciju

Kopirati
Drag cursor here to close