Porast oboljelih

U FBiH cirkulira deset različitih genetskih linija koronavirusa, među kojima britanski i češki soj

Zaključno s 25. veljače, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilježeno je 2.655 smrtnih slučajeva.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 02. 2021. u 17:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić na današnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je da u Federaciji BiH trenutno cirkulira deset različitih genetskih linija koronavirusa, od čega se posebno ističu britanski i češki soj.

''Sekvencioniranjem je zabilježena cirkulacija deset različitih genetskih linija koronavirusa. Posljednjih dana mogli ste pročitati da je situacija s koronavirusom u Češkoj Republici posebno komplicirana, njihov zdravstveni sustav ne može prihvatiti odgovarajući broj ljudi, pa je dio njihovih pacijenata smješten u Njemačku. Mi tražimo način kako da nastavimo sekvencioniranje da ono postane dio sustava monitoringa cirkulacije koronavirusa u FBiH i BiH, UNDP nam je pozitivno odgovorio u kontekstu nabavke kemikalija i potrošnog materijala'', kazao je Goletić.

Video: Goletić: U FBiH cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa

Zaključno s 25. veljače, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilježeno je 2.655 smrtnih slučajeva.

Kako je kazao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, porast dnevnog broja novih slučajeva se nastavlja, kao i trend ponovnog porasta obolijevanja. Federalnom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih sedam dana prijavljeno je 2.472 slučaja obolijevanja od virusa "Covid-19", što čini incidencu od 113 slučajeva na 100.000 stanovnika.

''Značajno veća incidenca zabilježena u Kantonu Sarajevo gdje iznosi 398 slučajeva na 100.000 stanovnika, a stope preko 50 slučajeva na 1000.000 stanovnika zabilježene su još u Hercegovačko - neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu. Evidentno je da ponovo imamo prijenos virusa u populaciji, a uslijedit će i porast hospitalizacija'', navodi Musa.

Dodaje da je cilj Kriznog stožera smanjiti cirkulaciju virusa koristeći dostupne mjere za suzbijanje.

''Stanovništvo mora ostati privrženo prevenciji i kontroli infekcije dosljednom primjenom održavanja distance, higijenom, nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i provjetravanjem prostorija. Sve te mjere ostaju na snazi'', zaključio je Musa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close