Organizirana akcija

U cijeloj BiH će se vršiti testiranja na bolesti pluća

Organiziraju se testiranja na bolesti pluća u srijedu 15.11. širom BiH
Lifestyle / Zdravlje | 14. 11. 2017. u 19:47 Bljesak.info
U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba
Kopirati

U sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udrugae za razvoj društva Kap u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom BiH, biće omogućeno organizirano testiranje građana na  bolesti pluća, u srijedu 15.11. kada se obilježava Svjetski dan bolesti pluća (KOBP).

Organizirano testiranje građana biće održano u sljedećim zdravstvenim institucijama: Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Sarajevo, Domovi zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Dom zdravlja Travnik, Domovi zdravlja Sarajevo, Dom zdravlja Kreševo, Cazin, Bihać,  Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic, Fojnica.

Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35posto). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba. Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17 posto. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može uticati i prevenirati oboljenje.
 
U sklopu projekta "Biram zdravlje", građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti pluća.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.