Mostar

Povećan broj oboljelih u BiH: Melanom ne bira godine

''Melanom ne bira godine, može se javiti u bilo kojoj starosnoj skupini, a ono što je važno jeste da se građani jave na prvi pregled''
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2019. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH primjetno je povećanje broja oboljelih od karcinoma kože, ali i povećanje broja slučajeva koji su otkriveni u ranoj fazi bolesti kada je i preživljavanje mnogo veće, rečeno je u petak u Mostaru gdje je u sklopu javnozdravstvene kampanje "Euromelanoma 2019" održana akcija promoviranja besplatnih preventivnih pregleda kože, mladeža i lezija sumnjivih na karcinom.

''Melanom ne bira godine, može se javiti u bilo kojoj starosnoj skupini, a ono što je važno jeste da se građani jave na prvi pregled, da dermatolog kaže lokalni status tipa kože i promjena na koži kako bi se, ako je potrebno, intervenisalo na vrijeme te spasio život - kazala je dr. Hana Helppikangas, predsjednica Euromelanoma za BiH.

 Po njenim riječima, kampanja "Euromelanoma" provodi se u BiH od 2011. godine i u sklopu nje su do sada postignuti jako dobri rezultati.

''Svake godine u cijeloj BiH otkrijemo jedan veći broj oboljelih od karcinoma kože, ali u tome svemu ima i jedna pozitivna strana, jer ako ih već otkrijemo, to bude u ranom stadiju'', ocijenila je dr. Helppikangas.

Dodala je kako su bh. građani riziko grupa, obično svijetle puti s jako mnogo mladeža po tijelu te da su stalno izloženi ultravioletnom zračenju.

''Iz tog razloga krenuli smo da mijenjamo svijest građanstva na nivou primarne zdravstvene zaštite o štetnosti ultravioletnog zračenja, kako se zaštititi i na koji način vršiti samopreglede. Sljedeća je sekundarna prevencija, gdje nastupamo mi- dermatolozi, grupa eksperata koja se isključivo bavi dermatoskopijom i ranim otkrićem karcinoma kože, osobito melanoma'', pojasnila je Helppikangas.

Subspecijalista dermatološke onkologije prof. dr. Dubravka Šimić istakla je kako melanom nije uniformna bolest, kazavši da postoji više kliničkih oblika melanoma.

''On se pojavljuje u 90 posto slučajeva na koži, ali ne smijemo zaboraviti ni onih 10 posto slučajeva koji pripadaju oku i sluznici, kada ga je vrlo teško prepoznati'', ocijenila je doktorica Šimić.

Naglasila je kako postoje klinički oblici koji se vremenski dugo razvijaju, ali da, nažalost, ima i kliničkih oblika koji se zovu invazivnim melanomima, koji se mogu razviti od nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci, i to vrlo visokog stupnja.

Njegovo kasno otkrivanje ostavlja male mogućnosti za izlječenje oboljelih te je od iznimne važnosti rano otkrivanje, podcrtala je.

''Što ranije prepoznamo promjene u nekoj pigmentnoj leziji, odnosno nevusu ili novonastaloj promjeni to ćemo ga otkriti u ranijoj fazi bolesti kada će izlječenje biti puno bolje, gotovo devedesetpostotno, i kada ćemo na taj način produžiti život bolesniku '', poručila je doktorica Šimić.

 S ciljem što većeg odaziva građana, kampanja će biti nastavljena i sutra u mostarskom Mepas Mallu, a održat će se u vremenu od 10 do 17 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close