Terapija

U BiH počinje liječenje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa

Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme
Lifestyle / Zdravlje | 25. 09. 2020. u 12:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju stvaranja uvjeta za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19, rekonvalescentnom plazmom, (krvnom plazmom) prim. Mr. sc.med.dr. Ednan Drljević, šef izolatora za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opća bolnice ''Prim. Dr. Abdulah Nakaš'', i prim. mr. sc. med. dr. Mirza Begović, rukovoditelj Odsjeka za transfuzijsku medicinu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su posjetili Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

''Na sastanku, kojem je nazočila direktorica Zavoda, prim. Dr. Jasminka Kurilić, razgovarano je o mogućnostima Zavoda da, za potrebe liječenja ovih pacijenata, u spomenutom izolatoriju, osigura potrebne količine rekonvalescente plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom)'',  kazao je za Avaz.ba dr. Drljević.

Dr. Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod, krene s prikupljanjem rekonvalescentne plazme, iz darovanih jedinica cijele krvi, neposredno nakon što, za isto, dobije odobrenje od nadležnih institucija.

''Preuzeo sam obvezu da upoznam menadžment bolnice s rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice osigurao suglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme, dobivene iz cijele krvi, u izolatorij bolnice'', istaknuo je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen službeni zahtjev direktorici Zavoda da, odmah, po dobivanju suglasnosti ovlaštene ustanove počne s prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

''Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anti Covid-19 plazme, (plazma dobrovoljnih darivatelja krvi, koji su uspješno preboljeli Covid-19). za liječenje pacijenata pozitivnih na Covid-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je na primjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu, Mayo kinici (USA), do 11. srpnja 2020. godine, više od 34. 000 pacijenata primilo ovu terapiju'', naveo je dr. Drljević.

Kopirati
Drag cursor here to close