WHO

U Afganistanu ističe rok za 1,6 milijuna doza cjepiva protiv Covida

Uz sve poteškoće na terenu, WHO navodi da surađuje s partnerima u najmanje 16 afganistanskih pokrajina na povećanju testiranja i cijepljenja protiv Covid-19.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2021. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 1,6 milijuna doza cjepiva protiv Covid-19, koje su u zalihama u Afganistanu, trebale bi biti upotrijebljene što je prije moguće, jer im uskoro ističe rok, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Proces testiranja i cijepljenja protiv Covid-19 značajno je  prekinut od početka kolovoza 2021. godine kada su talibani došli na vlast nakon povlačenja međunarodnih trupa na čelu sa SAD-om, javlja dpa.

Uz sve poteškoće na terenu, WHO navodi da surađuje s partnerima u najmanje 16 afganistanskih pokrajina na povećanju testiranja i cijepljenja protiv Covid-19.

U Afganistanu, između ostalog, WHO ima za cilj cijepljenje najmanje 20 posto od približno 32 milijuna stanovnika.

U srijedu je WHO objavio da je poslala medicinske pakete u dvije bolnice u Kabulu i pokrajinske urede te organizacije, dovoljno da podmiri potrebe 50.000 ljudi.

Od kolovoza WHO je poslala lijekove i zalihe za spašavanje života u 360 medicinskih ustanova u Afganistanu, što je dovoljno za potrebe oko 3,9 milijuna ljudi.

Ranije je organizacija poručila da je zdravstveni sustav Afganistana na rubu kolapsa ako se ne poduzmu hitne mjere.

Prema podacima WHO-a, devet od 37 bolnica Covid-19 već je zatvoreno u rujnu, a tisuće pripadnika zdravstvenog osoblja u cijeloj zemlji mjesecima radi bez plaća.

Kopirati
Drag cursor here to close