Nema brige

Turski stručnjak Isik: Koronavirus ne prelazi na bebu u maternici

"Dosad smo imali devet potvrđenih slučajeva zaraženih trudnica. Sve su imale uspješne porođaje. Jedna pacijentica je dobila težu upalu pluća i zbrinuta je na Odjel intenzivne njege. I ona je rodila zdravu bebu i trenutno je njeno stanje stabilno"
Lifestyle / Zdravlje | 20. 03. 2020. u 11:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i neplodnost u Turskoj (TSRM) Ahmet Zeki Isik izjavio je kako koronavirus ne šteti bebama u majčinim utrobama, posebno ne i kasnoj fazi trudnoće.

Istaknuo je da su u jeku globalne pandemije koronavirusa aktualne i rasprave o utjecaju virusa na trudnice i njihove bebe.

"Dosad smo imali devet potvrđenih slučajeva zaraženih trudnica. Sve su imale uspješne porođaje. Jedna pacijentica je dobila težu upalu pluća i zbrinuta je na Odjel intenzivne njege. I ona je rodila zdravu bebu i trenutno je njeno stanje stabilno", kazao je Isik.

Isik je kazao da nema uočene razlike među trudnicama i drugim ljudima kada je u pitanju rizik od zaraze, niti bolest koju virus izaziva.

"Podaci kojima raspolažemo ukazuju da virus ne prelazi s majke na bebu u maternici. Zato trudnice ne trebaju dodatno brinuti za bebe. Treba reći da se to odnosi uglavnom na trudnice u poznim tjednima trudnoće. Malo imamo informacija o slučajevima rane trudnoće. Naša preporuka je svakako da svi budu maksimalno pažljivi" poručio je Isik.

Ističući da trudnoća ništa ne mijenja kada je riječ o širenju zaraze i oboljenja od koronavirusa, Isik je kazao da je to bolest koja je opasna po sve kategorije ljudi, a posebno za stare osobe i onkološke pacijente.

"Ne treba miješati različite gripe s koronavirusom jer neke sezonske gripe mogu izazvati veće probleme u trudnoći. Virus Zika izaziva anomalije kod beba, ali to nije slučaj s koronavirusom'', kazao je Isik.

Kopirati
Drag cursor here to close