Čarobna tekućina

Turski lijek protiv mamurluka, kojeg zasigurno imate kod kuće

Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktički uz svaki obrok.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 11. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska kuhinja fuzija je okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Europe i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve, od bureka i kebaba preko dolmi do baklave.

Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktički uz svaki obrok. Ne samo da Turci kisele sve štogod raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive, već ne bacaju ni tekućinu od kiseljenja, piše Zadovoljna.hr.

Tekućina od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju – može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao "lijek" protiv mamurluka.

Tekućina od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja.

U istanbulskoj četvrti Eminönü mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tekućinu od ukiseljenog povrća na čaše te po "smiješnoj" cijeni od tek jedne turske lire, odnosno oko jedne kune, piše Zadovoljna.

Kopirati
Drag cursor here to close