Jačati svijest kod građana

Tuberkuloza - zarazna ali izlječiva bolest

Jačati svijest o tuberkulozi kao zaraznoj ali izlječivoj bolesti
Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2018. u 12:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo Crvenog križa BiH (DCKBiH) apelira na jačanje svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja.

Na pres-konferenciji, dan uoči službenog početka obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze (TBC), glavni tajnik DCKBiH Branko Leko naglasio je da je važno na vrijeme prepoznati simptome te bolesti i javiti se liječniku jer je liječenje tuberkuloze najbolja preventivna mjera u sprečavanju širenja zaraze.        

Ljiljana Gluhović iz Crvenog krsta RS istaknula je da će, u Nedjelji borbe protiv TBC, biti intenzivirane sve aktivnosti CKRS, posebno zdravstvene. Ipak, izdvojila je organiziranje pregleda za stanovništvo teritorijalno udaljenih mjesta.   

Podsjetila je i na važnost ranog prepoznavanja simptoma TBC-a poput dugotrajnog kašlja (duže od tri tjedna), povišene tjelesne temperature (duže vremena) i osjećaj slabosti organizma.    

Po riječima Amine Kurtagić iz Crvenog križa FBiH tuberkuloza je izlječiva bolest ako se, u skladu s preporukama liječnika, uzimaju lijekovi za tretman te bolesti.

Naglašeno je da je kod nas, prvenstveno zahvaljujući prevenciji i sve kvalitetnijem liječenju, evidentan pad broja oboljelih od tuberkuloze, mada je još među vodećim zaraznim bolestima.   

Ovogodišnji moto Tjedna borbe protiv TBC (od 14. do 21. rujna) je 'Svi možemo učiniti napor da se okonča tuberkuloza u našem okruženju', a bit će obilježen zdravstvenim, socijalno-humanitarnim te informativno-edukativnim i propagandnim aktivnostima koje realizira DCKBiH u suradnji s entitetskim organizacijama i Crvenim križem Brčko Distrikta BiH.

Tiskane su i prigodne markice, a prihod od prodaje namijenjen je za socijalne i humanitarne aktivnosti koje radi Crveni križ. Dio aktivnosti su i posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close