Cijepljenje je važno

Trump savjetuje - cijepite se, to je važno

Diljem SAD-a više od 91 posto djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole do treće godine života.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 04. 2019. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak Amerikance da se cijepe nakon izbijanja ospica diljem zemlje i dostizanja najvećeg broja oboljenja od 2000. godine.

"Cijepljenje je jako važno", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Svi moraju dobiti svoje cjepivo."

Razmjer oboljenja od ospica u SAD-u, sa 695 slučajeva zabilježenih od početka siječnja, minimalan je u usporedbi sa situacijom u Ukrajini gdje ih je oboljelo oko 25.000 te na Madagaskaru gdje je zabilježeno 46.000 slučajeva.

No to je bilo dovoljno da se zabrinu američke zdravstvene službe i upozore na povećan broj ugroženih zajednica u kojima roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, potaknuti širim pokretom protiv cijepljenja koji odbacuje koristi cjepiva ili tvrdi da su opasna.

Diljem SAD-a više od 91 posto djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole do treće godine života.

Broj slučajeva u SAD-u, najveći od suzbijanja bolesti prije gotovo dva desetljeća, koncentriran je u tri većinom židovska područja u Brooklynu, Rockland Countyju blizu New Yorka, blizu Detroita te u zajednici ruskog govornog područja u Washingtonu.

Ranije ovoga mjeseca je gradonačelnik New Yorka proglasio izvanredno zdravstveno stanje u većinom židovskom području Brooklyna, naredivši svim stanovnicima da se cijepe.

Vlasti u Kaliforniji rekle su u četvrtak da se više od 250 ljudi s dva sveučilišta nalazi u karanteni dok se zdravstvene vlasti bore sa suzbijanjem vrlo zarazne bolesti.

Stotine studenata i osoblja sa Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Kalifornijskog državnog sveučilišta bili su izloženi ospicama ranije ovog tjedna.

Oni koji nisu mogli potvrditi da su se cijepili zadržani su u karanteni.

U prošlosti je Trump davao neku vrstu potpore pokretu protiv cijepljenja, tvrdeći primjerice da velike doze cjepiva malim bebama mogu biti povezane s autizmom.

"Vrlo velike kombinacije cjepiva za malu djecu uzrokuju povećanje oboljelih od autizma", objavio je Trump na Twitteru 2012.

Pokret protiv cijepljenja, nastao na temelju znanstveno oborenog britanskog izvješća iz 1998. o poveznici između cjepiva i autizma, porastao je posljednjih godina zbog sve više teorija zavjere na društvenim medijima.

Ponovljene studije pokazale su da nema poveznice između cjepiva i autizma. U najnovijoj studiji promatrano je više od 650 tisuća djece preko deset godina.

Oko 169 milijuna djece nije primilo prvu važnu dozu cjepiva protiv ospica između 2010. i 2017. godine, navodi se u izvješću UNICEF-a.

Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi UN.

Kopirati
Drag cursor here to close