panika

Trudnicama diljem Brazila virus zika potpuno je uništio radost trudnoće

Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2016. u 09:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojnim je trudnicama u Brazilu strah zbog širenja virusa zike potpuno uništio radost trudnoće. U obalnom gradu Recifeu u rodilištu je zavladala panika otkako su liječnici virus zike povezali s oštećenjima mozga novorođenčadi. Za relativno nepoznatu bolest nema cjepiva ni lijeka.

U osamdeset posto slučajeva zika ne uzrokuje zamjetne simptome i žene ne mogu znati jesu li se zarazile tijekom trudnoće. Testovi na virus učinkoviti su samo u prvom tjednu infekcije i mogu se nabaviti jedino u privatnim klinikama za 900 reiasa (oko 200 eura) što si mnoge žene i ne mogu priuštiti.

Mnoge buduće majke u bolnici IMIP u Recifeu tjeskobno čekaju na nalaze ultrazvučnog pregleda koji će pokazati imaju li njihova djeca mikrocefaliju, odnosno malu glavu i oštećen mozak. U bolnici je od kolovoza rođeno 160 beba s tom deformacijom.

"Preplašena sam i zabrinuta da će moja kći imati mikrocefaliju", kaže Elisangela Barros skrivajući suzne oči iza sunčanih naočala. "Moja četvrt je siromašna i puna komaraca, smeća i nema tekuće vode. Pet mojih susjeda zaraženo je zikom".

Žene poput nje, koje žive u napučenim, prljavim sirotinjskim četvrtima, nemaju načina braniti se od komarca aedes aegyptija, prijenosnika zike i drugih bolesti poput denga ili žute groznice. Često si ne mogu priuštiti ni sredstva za odbijanje insekata.

Šokantne fotografije novorođenčadi s mikrocefalijom mnoge su žene prisilile da dobro razmisle o trudnoći.

Liječnici se brinu da će epidemija dovesti do rasta opasnih ilegalnih pobačaja. Po brazilskom zakonu, prekid trudnoće ilegalan je, osim u slučajevima silovanja ili opasnosti po život majke.

Brzo širenje zike u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike ponukao je neke vlade da ženama savjetuju odgađanje majčinstva. Salvador je preporučio odgodu od dvije godine.

Virus je potaknuo i raspravu o liberalizaciji pobačaja u regiji u kojoj mnoge zemlje o tome imaju stroge zakone.

"Strah se širi jer je zika nova bolest o kojoj malo znamo. Na mnoga pitanja nemamo odgovore", kaže Adriana Scavuzzi, ginekologinja u IMIP-u.

Komarca ne možete povući s tržišta

Brazilsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je do 23. siječnja 270 slučajeva mikrocefalije, ali postoji sumnja na još 3.448 slučajeva u zadnja tri mjeseca. To je daleko najviše u objema Amerikama.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako nema znanstvenog dokaza da zika uzrokuje oštećenje ploda i mirkocefaliju, ali ima snažne indicije da je tako.

Devedeset posto djece rođene s mikrocefalijom imat će teška mentalna i fizička oštećenja i do kraja života će trebati posebnu njegu. Nema garancije da će moći čuti ili vidjeti ili naučiti govoriti i hodati, rekla je Scavuzzi. Situaciju je usporedila sa slučajevima "djece taliomida" šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su se rodile tisuće beba deformiranih udova jer su majke tijekom trudnoće uzimale istoimeni lijek protiv jutarnje mučnine.

"Bit će i gore nego s naraštajem taliomida jer se uzrok ne može povući s tržišta. Kako ćete to učiniti s komarcem?", rekla je.

Zika je identificirana u Ugandi 1947. i u Amerikama je bila nepoznata do prvih slučajeva u Brazilu prošle godine. Zika uzrokuje umjereni porast tjelesne temperature i bol u mišićima, a simptomi nestaju za pet dana. Bolest se lako može zamijeniti za denge groznicu od koje je lani oboljelo 1,6 milijuna Brazilaca.

S obzirom na ozbiljnu zdravstvenu krizu u zemlji, brazilska vlada preporučila je da se žene koje žele zatrudnjeti savjetuju s liječnicima, ali nije zasad savjetovala odgodu. Umjesto toga, desecima tisuća žena s niskim prihodima planira podijeliti sredstva za uništavanje komaraca i već je pokrenula plan istrebljenja aedes aegyptija uz pomoć vojske.

Rast ilegalnih pobačaja

Stručnjaci za javno zdravstvo strahuju da će zika dovesti do povećanja ilegalnih pobačaja. Procjenjuje se da se u Brazilu, bez obzira na virus zike, izvede milijun ilegalnih pobačaja svake godine. Obavljaju se u priručnim klinikama, oštrim oruđem, ilegalnim lijekovima i bez sterilizacije. Po žene su zahvati vrlo opasni, katkad i smrtonosni.

"Zika je zdravstvena katastrofa i velika prijetnja trudnim ženama", kaže Daniel Becker, pedijatar iz Rio de Janeira. "Ljudi će se okrenuti pobačajima", upozorava.

Udruge za prava žena zagovaraju legalizaciju pobačaja u slučajevima infekcije zikom. To su dosad dopustile jedino kolumbijske vlasti.

U Brazilu se skupina znanstvenika, aktivista i odvjetnika planira obratiti vrhovnom sudu i zatražiti legalizaciju pobačaja za žene zaražene virusom. Time bi zaobišli konzervativni brazilski Kongres, u kojem postoji skupina evangeličkih zastupnika koja želi postrožiti zakon i zabraniti pobačaj i kada je trudnoća posljedica silovanja. Ista je skupina 2012. uspjela proširiti zakonsku zabranu pobačaja na plodove s anencefalijom, malformacijom zbog koje se dijete rađa bez dijelova lubanje i mozga i gotovo uvijek umire nedugo poslije porođaja.

Pošto je brazilski zdravstveni sustav otprije prenapregnut, budućnost mnogih majki neće biti blistava ukoliko ne djeluje vrhovni sud, rekla je Debora Diniz, profesorica prava koja vodi spomenutu kampanju.

"Uskoro ćemo imati naraštaj siromašnih majki čija će sudbina biti briga o potpuno nemoćnoj djeci", naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close