Točne informacije

Korona u Zenici: Oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja

Naglađena je važnost objave točnih i provjerenih informacija te najavio da će, kada se situacija potpuno smiri, oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja o svojim izvorima.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 03. 2020. u 12:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić istaknuo je danas da je troje zaraženih iz Zenice smješteno u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica.

Radi se o, kako je napomenuo Jupić, uvezenim slučajevima zaraze - tročlanoj obitelji koja se vratila iz Italije, a testirana je i rodica te obitelj koja je s njima bila u kontaktu u inozemstvu, ali je njen nalaz na koronavirus bio negativan.

''Žena koja je zaražena ima blaže simptome bolesti, dok su drugo dvoje, članovi njene obitelji koji su bili u kontaktu, za sada bez simptoma. Svi su pod zdravstvenim nadzorom i smješteni u izolatorij'', objasnio je Jupić, dodavši da, po njihovim informacijama, zaražene osobe nisu bile u kontaktu s ostalim građanima.

Jupić je naglasio da su članovi te obitelji sve aktivnosti uradili po protokolu te su zbog toga dobili pohvalu Federalnog kriznog stožera i Svjetske zdravstvene organizacije.

Naglasio je važnost objave točnih i provjerenih informacija te najavio da će, kada se situacija potpuno smiri, oni koji su objavljivali uznemirujuće informacije biti pozvani da odgovore na pitanja o svojim izvorima.

Načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević istaknuo je kako su skoncentrirani na zaštitu liječničkog osoblja, koje treba da liječi građanstvo.

Drljević je napomenuo kako su na tom odjelu pripremili i prostoriju u koju su smjestili aparate za vještačko disanje, a za slučaj da se epidemiološka situacija pogorša.

Za sada, napomenuo je Drljević, imaju dovoljno aparata te nijedan zaraženi koronavirusom nije priključen na aparat za vještačko disanje, dok zaraženim osobama daju lijekove koje su zaraženim davale i njihove kineske kolege.

''Naš je cilj da održimo pod kontrolom epidemiološku situaciju. Za sada je epidemiološka situacija pod kontrolom'', poručila je epidemiolog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Fatima Kartal-Bašić.

Kopirati
Drag cursor here to close