Preporuke za RS i Federaciju

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa, kome je ona namijenjena?

Građani smatraju da onaj tko se cijepio treba primiti i treću dozu.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 10. 2021. u 07:07 Bljesak.info
U RS treću buster dozu vakcine mogu primiti stariji od 65 godina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuke za  primjenu treće “buster” doze cjepiva. Istovremeno, i u Federaciji Bosne i Hercegovine dana je preporuka za treću dozu. Kome je ona namijenjena, na koji način je građani mogu dobiti i može li utjecati na  tok pandemije?

U RS treća buster dozu cjepiva mogu primiti stariji od 65 godina, kronični bolesnici, te zdravstveni i prosvjetni radnici pod uvjetom da je od davanja druge doze prošlo 6 mjeseci. Treća doza može biti i  cjepivo drugog proizvođača od one kojom je osoba prethodno cijepljena. Ipak i dalje je u fokusu cijepljenje prvom i drugom dozom, prenosi BHRT.

 ''Sada je na domovima zdravlja da se organiziraju na koji način će pozivati ljude, i to će raditi oko organizacije par dana, mi ćemo tražiti tu info, ali prioritet je i dalje prva i druga doza'', kazala je dr. Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS-

Davanje treće doze u FBiH preporuka je koja trenutno važi uglavnom za starije od 12 godina kojima je imuni sistem narušen iz nekog ozbiljnijeg zdravstvenog raazloga, ali uz mišljenje liječnika specijaliste, a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju  je 2 mjeseca nakon druge doze za ove osobe.

 A je li je u ovom trenutku potrebno davanje treće doze objasnio je imunolog Jasenko Karamehić: ''Promijenilo bih nešto u smislu da se daje kategorijama koje imaju indikacije za treću dozu''.

Građani smatraju da onaj tko se cijepio treba primiti i treću dozu.

Građani u RS koji su cijepljena u inozemstvu mogu buster dozu primiti i u RS uz validnu potvrdu o prethodnom cijepljenju. Treba reći i to da je ranije Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na moratorij za davanje treće doze do kraja rujna, kako bi zemlje cijepile bar 10 posto stanovništva s prve dvije doze, što je primjera radi u BiH učinjeno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close