HNŽ

Trebinjska onkologija – loši uvjeti za radnike i pacijente

Onkologija je funkcionirala na principu dnevne bolnice, ali zbog porasta malignih oboljenja i terapija koje se sada daju, pogotovo višednevnih ciklusa, podrazumijeva se hospitalizacija pacijenata.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2020. u 08:06 Bljesak.info
Teški uslovi na odjelu Onkologije trebinjske bolnice

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onkologija, odjeljenje trebinjske bolnice, posluje u vrlo lošim uvjetima. Ovo ističu i zdravstveni radnici i pacijenti. Pacijenti dodaju da su zadovoljni radom osoblja, a zaposleni se nadaju da će uskoro početi izgradnja novog Odjeljenja onkologije.

“Uvjeti nisu baš za pohvaliti, podzemne su prostorije, izgledaju kao podrumske, u stvari i jesu to, hladne su, što se tiče mokrog čvora samo jedan WC postoji tu, na osoblje nemamo nikakve primjedbe oni su stvarno kao jedna obitelj”, kaže Mile Rogan, pacijent iz Ljubinja, prenosi BHRT.

Uvjeti za rad medicinskog osoblja su također loši. Prostor za pripremu citostatika nije adekvatan, pa је medicinskom osoblju ugroženo zdravlje kada pacijentima spremaju terapiju.

Onkologija je funkcionirala na principu dnevne bolnice, ali zbog porasta malignih oboljenja i terapija koje se sada daju, pogotovo višednevnih ciklusa, podrazumijeva se hospitalizacija pacijenata. Ovaj prostor se zbog svih okolnosti ne može pretvoriti u onkološko odjeljenje. Zbog svega, rukovodstvo bolnice pokrenulo je inicijativu za izgradnju novog Odjeljenja onkologije.

“Bilo u sklopu bolnice Trebinje ili na postojećem objektu da se gradi, ili dogradnjom jednog kata, što ćemo vidjeti sa stručnjacima za građevinu kakvo će ponuditi rješenje. Već je formiran inicijativni odbor, otvorili smo žiro račun za uplatu i moramo se pohvaliti da nam već stižu uplate”, ističe Ljubica Miljanović, direktor bolnice Trebinje.

Ovo odjeljenje ne raspolaže ni sa ultrazvučnim aparatom s kojim bi pratili zdravstveno stanje pacijenata, a ujedno ni sa jedinicom za smještaj hitnog stanja pacijenata. Kao je rečeno, za izgradnju novog Odjeljenja potrebno je oko 600 tisuća maraka, što je trenutna procjena zaposlenog osoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close