Pravilna njega kose

Treba li zaista dva puta šamponirati kosu?

Mnogi stručnjaci smatraju kako bi bilo poželjno dva puta šamponirati kosu.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 03. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda ste često kod frizera primijetili kako vam dva puta šamponira kosu, te se postavlja pitanje trebate li to raditi kod kuće. Mnogi stručnjaci smatraju kako bi bilo poželjno dva puta šamponirati kosu.

Kad perete kosu pri prvom pranju bi s kose trebala pasti prljavština koja se nakupila na kosi i ostaci mrtve kože. Drugim šamponiranjem bi se trebalo kompletno očistiti vlasište kose do korijena.

Ne previše šampona

No, jako je važno oba puta manju količinu šampona nanijeti izravno na tjeme ako imate srednje dugu kosu. Kratkoj kosi potrebno je manje, a dužoj kosi više šampona.

Kosu perite mlakom vodom, nikako ne vrućom ili hladnom. Hladna voda vam ne garantira uklanjane prljavštine s kose, a topla voda može osjetiti kosu, ali i tjeme.

Ne trljajte je ručnikom

Pranju kose treba posvetiti vrijeme i nikako nije dovoljno kosu prati samo dvije tri minute. Naime, nakon stavljanja šampona potrebno je šampon lagano umasirati u tjeme. Nakon toga, potrebno je isprati kosu i ponoviti postupak. Nakon drugog šamponiranja i ispiranja kose, poželjno je staviti regenerator na vrhove.

Poslije nekoliko minuta djelovanja regeneratora kosu isperite mlakom vodom. Nikako je nemojte skroz mokru grubo četkati i trljati ručnikom. Ako je četkate uradite to nježno kako ne bi oštetiti kosu.

Kad treba kosu prati?

Ne postoji pisano pravilo koliko bi puta trebali prati kosu, sve to ovisi o tipu kose. Preporučuje se pranje kose u prosjeku dva do tri puta tjedno. Masnu kosu treba prati 1- 2 puta tjedno, a suhu kosu 2-3 puta tjedno. Gustu kosu je bolje prati uvečer, a kovrčavu, radi formiranja kovrča ujutro.

Kopirati
Drag cursor here to close