Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive

Transplantacija organa jedna od tema konferencije o razvoju zdravstva u Federaciji BiH

Potrebno je da se urade svi napori vladinih i nevladinih organizacija kako bi što prije zaživio projekt transplantacijske medicine u BiH'', rekla je dr. Tomić.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 08. 2018. u 08:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od velikih izazova u medicini je svakako transplantacijska medicina. Mogućnost transplantacije organa veliko je dostignuće suvremene medicinske znanosti, a BiH je i dalje na dnu liste europskih zemalja po broju obavljenih transplantacija organa. 

Prošle godine u FBiH jednoglasno  je usvojen prijedlog Zakona tzv. ''pretpostavljeni pristanak'' u svrhu liječenja transplantacijom. Zakon predviđa da su svi građani potencijalni donori, izuzev ako se za života pismeno nisu drugačije izjasnili.

Predavanje o ovoj temi održat će prof.dr.sc. Monika Tomić na konferenciji ''Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive'' koja će se održati u Mostaru 6. rujna.

''Važno je naglasiti da se nijedna religija ne protivi doniranju organa. Madridska rezolucija SZO daje preporuku kako dostatnosti organa za presađivanje i dostupnosti transplantacijskih usluga u skladu s potrebama pacijenta predstavlja nacionalnu odgovornost država i treba se osigurati unutar vlastitih raspoloživih resursa, te izuzetno uz pomoć međunarodne suradnje. Obzirom na veliki broj pacijenata koji trebaju transplantaciju, kojima je ovaj vid liječenja jedini spas preporuča se da se napravi strateški plan za razvoj transplantacijske medicine, te da se urade svi napori vladinih i nevladinih organizacija kako bi  što prije zaživio projekt transplantacijske medicine u BiH'', istaknula je Tomić.

Konferencija će se održati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji SKB Mostar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

Konferencija će okupiti vrhunske stručnjake koji će kroz niz predavanja i panela razgovarati kako stvoriti najbolje uvjete za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, kako učinkovitije integrirati procese unutar zdravstvenog sektora, na koji način poboljšati usluge svojim korisnicima s ponuđenim rješenjima koja prate trendove EU, a neki od tih trendova preduvjet su ulasku BiH u europske integracije.

''Potreba našeg društva upravo je kreiranje racionalnih politika koje direktno unapređuju zdravlje i blagostanje stanovništva pristupima koji kombiniraju liderstvo vlasti i podršku zajednice, a promoviraju jačanje sustava. Takvu potrebu unutar zdravstvenog sustava koja zagovara reformu, prepoznao je i podržao hrvatski član predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, koji će kao pokrovitelj biti gost konferencije'', navodi se u najavi konferencije.

Decentralizacija, integracija i ljudski resursi u zdravstvu, javno zdravstvo, suradnja SKB Mostar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izazovi transplatacijske medicine, PZZ, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita/perspektiva SKB, samo su neke od tema o kojima će se govoriti.

''Konferencija je od velikoga značaja za širu društvenu zajednicu, kako bi u narednom razdoblju unaprijedili kako zdravstveni, tako i obrazovni sustav'', kazao je ispred organizatora prof.dr.sc. Ivan Vasilj.

Konstantna težnja izvrsnosti glavni je cilj Medicinskog fakulteta, no njegova uloga ne odnosi se samo na znanost i obrazovanje nego i na razvijanje kvalitete specifičnih i visoko sofisticiranih zdravstvenih usluga.

''Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru u tom smislu će podržati osnivanje Centara izvrsnosti u medicine koji su važni za osiguranje iznadprosječne znanstvene i stručne kvalitete u području biomedicine i zdravstva, zatim za povećanje prepoznatljivosti znanstvene i stručne zajednice te edukacije mladih liječnika. Razvoj i ulaganje u Centre izvrsnosti doprinijet će unapređivanju inovativnog i translacijskog pristupa ranoj detekciji, liječenju, te rehabilitaciji naših pacijenata'', naglasio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Milenko Bevanda.

Predavač na temu ''Sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita- SKB Mostar perspektiva’’ je ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr.sc. Ante Kvesić. Prema njegovim riječima konferencija bi trebala pokazati dosadašnje rezultate u zdravstvu, ali i ukazati na probleme te ponuditi najadekvatnija rješenja. ''SKB Mostar je vrlo važna karika unutar zdravstvenog sustava, stoga pozicioniranje i planovi razvoja ono je što ćemo najviše potencirati'', dodao je Kvesić.

Konferencija ''Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive'' započet će u 9 sati uz prethodno registriranje sudionika, a završno obraćanje ministra zdravstva FBiH, dr. Vjekoslava Mandića, predviđeno je u 16 sati kada će skup i završiti.

Kopirati
Drag cursor here to close