Suad Hamzić

Top Gun u Mostaru

Lifestyle / Zdravlje | 27. 08. 2017. u 11:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ne tako običnom mostarskom svatovskom ozračju, susreli smo se sa ne tako običnim svatovskim gostom. Tek onako usput spomenimo kako su se vjenčavali Goran i Ružica, ali je za nas zvijezda večeri bio njihov svadbeni gost Suad Hamzić.

Veseli starac sa svojih sedamdeset i dvije godine burnog životnog iskustva sjedio je za našim ''mladim'' stolom, a ono malo vremena dok nije ''sviralo'' (Grupa Prima najbolji ste), iskoristili smo za razgovor s pukovnikom Hamzićem.

Za većinu koja ne zna, radi se o bivšem vojnom pilotu jugoslovenskog ratnog zrakoplovstva (JRZ) i umirovljenom pukovniku JNA. Posebnost njegove pilotske karijere je u tome što je letio na ruskim i američkim vojnim zrakoplovima. Malo je vojnih pilota uopće u svijetu koji se mogu pohvaliti da su letjeli na svim verzijama MiG-21, američkim avionima F-84 Thunderjetu, F-86 Sabreu i svim verzijama F5 Freedom Fightera.

Hamzić je rođeni Sarajlija. Srednju vojnu školu završio je u Mostaru i tako ostao srcem vezan za ovaj grad. Vazduhoplovnu vojnu akademiju završio je u Zadru, a od 1968. godine počeo je letjeti u prvim primjercima MiG-21 koju je primilo JRZ. U Velikoj Britaniji je 1978. završio RAF Staff College, a od 1980. je u SAD-u testirao različite verzije američkog lovca F5 kojeg je namjeravala nabaviti  i Jugoslavija.

Hamzić kaže kako na žalost nije došlo do ove kupovine, najviše radi politike, a donekle i nedostatka novca. Mišljenja je kako bi Jugoslavija, za ono vrijeme, odlične zrakoplove, na kraju dobila i besplatno. Umirovljen je sa činom pukovnika 1993. godine.

Danas je na relaciji Beograd, Sarajevo, Mostar i Toronto gdje mu živi sin. Inače je veliki prijatelj mladoženje koji ga je zbog toga i pozvao na svoje vjenčanje. Suad je prihvatio poziv prijatelja Gorana koji je inače strastveni ljubitelj letenja, aviona i svega što ima veze sa zrakoplovstvom.

Njemu i njegovoj dragoj izabranici Ružici upućujemo čestitke i želimo sretan zajednički život. A Gocu nakon bračnog putovanja čekamo na pisti sa MiG-om 21.

Kopirati
Drag cursor here to close