Imunitet

Top 3 dodatka prehrani ove zime

Donosimo top 3 izbor dodatka prehrani koji su važni za optimalnu funkciju organizma, posebno u hladnijim mjesecima.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 11. 2020. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesen je vrijeme pojačane izloženosti sezonskim virusnim infekcijama poput prehlada i viroza.

Dodatno, dolaskom jeseni i zime smanjuje se i izlaganje suncu, dok pristup velikom broju svježih namirnicama bogatih mikronutrijentima, u odnosu na proljeće i ljeto, značajno opada. Sve to dovodi do povećanih potreba organizma za dodatnim unosom hranjivih tvari koje će poduprijeti optimalno funkcioniranje organizma.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana, prva je i najvažnija odluka prema uravnoteženom stilu života – obzirom da cjelovite namirnice osim esencijalnih nutrijenata, sadrže i brojne druge komplementarne nutrijente.

No, koliko god se trudili, ako redoviti, svakodnevni unos optimalnih količina uravnoteženih makro i mikronutrijenata nije moguć ili je nedovoljan, pomoći nam mogu odgovarajući dodaci prehrani.

Donosimo top 3 izbor dodatka prehrani koji su važni za optimalnu funkciju organizma, posebno u hladnijim mjesecima.

Zdrave masti

Omega-3 za srce, mozak, oči

Jedan od ključnih nutrijenata koje mnogi od nas u današnje vrijeme ne unose dovoljno u organizam su omega-3 masne kiseline.

Naime, danas znamo da se masnoće kao nužan građevni materijal našeg tijela, dijele na dobre i manje dobre masnoće. Nezasićene masne kiseline (za razliku od zasićenih masnoća) ne predstavljaju samo izvor energije, već i sudjeluju u brojnim drugim funkcijama u tijelu. Tu posebno prednjače omega-3 polinezasićene masne kiseline, poput EPA i DHA.

Najčešći izvori omega-3 su masna riba i riblje ulje. No, današnjom zapadnjačkom prehranom često unosimo previše omega-6, a premalo omega-3 masnih kiselina.

Riblja ulja iz održivih izvora bogata omega-3 masnoćama

Herbalifeline Max unaprijeđena formula gel kapsula s ribljim uljima iz održivih izvora, nosi oznaku organizacije Friends Of The Sea.

Bogate su omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje imaju brojne korisne učinke:

  • EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca
  • DHA doprinosi održavanju normalnog vida
  • DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga
  • DHA i EPA doprinose održavanju normalnih razina triglicerida u krvi
  • DHA i EPA doprinose održavanju normalnog krvnog tlaka
  • Ne smije se premašiti ukupni dodatni dnevni unos od 5 g EPA i DHA.

Vitamini i minerali

Mikronutrijenti bez kojih ne možemo

Kao ključni mikronutrijenti esencijalni u brojnim kemijskim reakcijama u organizmu, vitamini i minerali se uglavnom u organizam unose putem hrane.

Stoga je uravnotežena prehrana nužna za unos optimalnih količina vitamina i minerala, a kada ih nije moguće u potpunosti unijeti kroz prehranu, dobar izvor predstavljaju i kvalitetni vitaminsko-mineralni dodaci prehrani.

Jedan za nju, drugi za njega

Formula 2 Kompleks vitamina i minerala za žene te Kompleks vitamina i minerala za muškarce predstavljaju kompletnu nutricionističku podršku organizmu, s čak 24 ključna mikronutrijenta u koncentracijama posebno prilagođenima ženama odnosno muškarcima.

S čak 13 vitamina i 10 minerala te kolinom, Formula 2 je osmišljena kao izvrstan način da svome tijelu osigurate ispravnu količinu potrebnih hranjivih tvari.

Fitonutrijenti

Hranjivi 100% biljni spojevi

Svi smo čuli za izraz 'jedite u duginim bojama'. Naime, voće, povrće i začinsko bilje imaju svoju karakterističnu boju zbog prirodnih biljnih spojeva ili pigmenata, poznatih i kao fitonutrijenti.

Neki od izvora fitonutrijenata su npr. kurkuma, zatim list ružmarina, kao i korijen kozlinca ili Astragalus (lat. Astragalus Membranaceus).

Za uravnotežen način života, osim unosa fitonutrijenata, važno je održavati i unos mikronutrijenata koji podržavaju optimalno funkcioniranje imunološkog sustava. A posebno je nužno unositi vitamine C i A, koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Snaga biljnih sastojaka i vitamina

RoseGuard je dodatak prehrani koji nudi stručno osmišljenu mješavinu vitamina A, C i E te posebno odabrane biljne aktivne sastojke iz ružmarina, kurkume te korijena kozlinca ili Astragalusa (lat. Astragalus Membranaceus), kao i povrća iz skupine kupusnjača.

Osigurava 100 % dnevnih preporučenih unosa vitamina A i C, za podršku normalnoj funkciji imunološkog sustava. Također, sadrži vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, navodi Ordinacija.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close