Uvijek po sirotinji

To je svijet: Bogati već razgrabili cjepivo

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je skupina bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2020. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogate nacije koje predstavljaju tek dio svjetske populacije već su kupile ili rezervirale više od polovice doza potencijalnih cjepiva protiv covida-19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsjednik Donald Trump obećao je da će se Amerikanci početi cijepiti već za nekoliko tjedana, piše Hina.

Velike farmaceutske tvrtke utrkuju se u proizvodnji učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa koji je dosad u svijetu ubio više od 935.000 ljudi i zarazio 30 milijuna.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu protiv "nacionalističkog pristupa cjepivu" koji bi mogao ugroziti živote najranjivijih i najsiromašnijih nacija.

Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je skupina bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze cjepiva, piše Hina.

"Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novaca imaš", rekao je Robert Silverman iz Oxfam America.

"Covid-19 bilo gdje je covid-19 svugdje."

Pet vodećih kandidata za cjepivo, koji su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će proizvesti 5,9 milijardi doza, dovoljno za cijepljenje tri milijarde ljudi, navodi se u izvješću.

Oko 51 posto tih doza "ugrabio" je bogati svijet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Europsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švicarsku i Izrael.

Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervirale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close