Oprezno vježbajte na vrućini

Tjelovježba ljeti zahtjeva posebna pravila

Ako poštujete pravila o sigurnosti, možete značajno smanjiti rizik koji prijeti tijekom vježbanja u toplim mjesecima.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 06. 2018. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vježbanje je vrlo zdravo bez obzira na godišnje doba. No, zbog povišenih temperatura u ljetnim mjesecima, potreban je poseban oprez kako bi se izbjegle određene opasnosti. Ako poštujete pravila o sigurnosti, možete značajno smanjiti rizik koji prijeti tijekom vježbanja u toplim mjesecima.

Obratite pažnju na dehidraciju

Ljeti je osobito visoka opasnost od dehidracije koja se povećava kada smo fizički vrlo aktivni. Pazite da pijete više tekućine nego obično. Istodobno, obratite pozornost na tipične znakove dehidracije, kao što je vrtoglavica. Pijte neposredno prije vježbanja ali i tijekom vježbanja, piše Slobodna Dalmacija.

Izbjegavajte trening usred dana

Obično su temperature najviše između 10 i 16 sati, kada je i sunce najjače. Stoga nastojte planirati vježbanje ranije ujutro ili navečer ako je riječ o treningu na otvorenom, kao što je npr. trčanje ili vožnja biciklom. Na taj način smanjujete i rizik od opeklina od sunca.

Koristite visokokvalitetna zaštitna sredstva

Što se tiče opeklina od sunca čak i ako ne vježbate tijekom najrizičnijih sati, još uvijek trebate odgovarajuću zaštitu od opasnih UV zraka. Prije izlaska na otvoreno, nemojte zaboraviti nanijeti zaštitnu kremu, losion i sl. s dovoljno visokim zaštitnim faktorom - SPF-om, u našim krajevima dovoljan je faktor 30.

Zaštitite oči

Preporučljivo je da za vježbanje na otvorenom nabavite kvalitetne sunčane naočale. To će vam pomoći u zaštiti očiju, a istodobno ćete imati bolji pregled nad okolinom i smanjiti rizik od ozljeda.

Postepeno povećavajte vrijeme vježbanja

Vanjske temperature obično narastu vrlo brzo. Ako niste navikli vježbati tijekom ljeta, preporučljivo je polako povećavati vrijeme treninga i promatrati kako tijelo reagira na vježbanje na vrućini. Ne precjenjujte svoje sposobnosti, nego dopustite tijelu da se postepeno prilagođava promjenjenim uvjetima. Morate znati da mnogo ljudi umire svake godine tijekom tjelesne aktivnosti u vrućim mjesecima.

Uživajte u pravoj hrani

Iako se općenito ne preporuča jako slana hrana, u ljetnim mjesecima je korisno blago povećati unos soli, posebno ako puno vježbate. Tijelo gubi mnogo elektrolita tijekom znojenja, pa je potrebno nadoknaditi deficit. Prije vježbanja pojedite jednu bananu koja je odličan izvor različitih minerala.

Odjenite se primjereno

Za ljetno vježbanje odaberite odjeću od prozračnih materijala koji dišu i spriječavaju zadržavanje vlage. To vam neće biti previše vruće ili neudobno. Posebnu pažnju posvetite izboru čarapa, budući da se stopala ljeti pojačano znoje, posebno u zatvorenoj obući. Ostavite dovoljno vremena da se ohladite
Uvijek planirajte i vrijeme potrebno da se nakon treninga polako ohladite. Preporuča se lagano istezanje, koje istodobno sprječava bolove i grčeve u mišićima sljedeći dan. Za to vrijeme će se polako usporiti i srčani ritam. Pobrinite se stoga da promjene ne budu nagle, nego da se tijelo polako vrati u svoje normalno stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close