A u privatnika...?

Lani u HNŽ-u urađeno 9 abortusa

Prosječna dob pacijentica javnih ustanova koje se odluče za taj medicinski zahvat je od 30 do 45 godina, a kao najčešći razlog navode ''da se nisu odavno porodile ili ne žele više djece''.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 04. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tijekom 2017. godine u javnim zdravstvenim ustanovama izvršeno je devet namjernih pobačaja, odnosno abortusa.

Naime, u HNŽ-u postoje tri javne zdravstvene ustanove, a to su Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar, Kantonalna bolnica (KB) Dr. Safet Mujić i Opća bolnica Konjic.

U tri bolnice 9 abortusa

Kako je za Bljesak.info potvrđeno, iz SKB Mostar tijekom 2017. godine nije izvršen nijedan namjerni prekid trudnoće. U KB 'Safet Mujić' izvršena su četiri, a u Općoj bolnici Konjic pet abortusa.

Foto: Bljesak.info / Namjerni prekidi trudnoće  u HNŽ-u, 2017.

Prosječna dob pacijentica javnih ustanova koje se odluče za taj medicinski zahvat je od 30 do 45 godina, a kao najčešći razlog navode ''da se nisu odavno porodile ili ne žele više djece''.

150 KM u 'privatnika'

Pobačaj ili abortus se u Hercegovini provodi na dva načina, odnosno primjenom abortivne pilule ili kirurškim odstranjivanjem. Osim u tri javne, abortusi, kako je nam je potvrđeno iz Sektora zdravstva Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, mogu se vršiti u svim privatnim zdravstvenim ustanovama. Oni se u privatnoj praksi plaćaju oko 150 KM.

Računajući na broj ustanova koje obavljaju privatnu praksu, nije poznat broj izvršenih zahvata, iako se svi podaci trebaju dostavljati nadležnom zdravstvenom tijelu.

Netočno registriranje

Kako Bljesak.info neslužbeno doznaje, abortusi se u javnim ustanovama ne evidentiraju kao pobačaji nego kao 'čišćenje' maternice, odnosno kiretaža. Razlog za takav naziv jer većinom moralne prirode.

Prema zakonu, zdravstvena djelatnost obavlja se na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Budući da se zahvat abortusa ne smatra primarnom djelatnošću liječnik može odbiti pružiti zdravstvenu uslugu pacijentici.

Pozivanje na moral

''Liječnik kojeg pacijent izabere, može pod uvjetom da nije u pitanju hitna medicinska pomoć, pacijentov izbor odbiti, i to samo u posebnim slučajevima; kada bi liječenje imalo manje uspjeha ili bi bilo nemoguće, izbor (medicinske usluge, op.a.) nije u skladu sa zakonom ili da dođe do gubljenja povjerenja između liječnika i pacijenta'', rekao je Mehmed Haznadar, predsjednik Liječničke komore HNŽ-a za Bljesak.info.

Na razini Federacije BiH i županije nije konkretno zakonski definiran abortus, vrijeme izvršenja, moralne odredbe i slično, a oko čega se vodila polemika prilikom donošenja zakona u susjednim zemljama.  

Kopirati
Drag cursor here to close