Banja Luka

Testiranje na koronavirus besplatno, očekuje se isporuka 25.000 testova u RS

Podsjećaju da pojačano testiranje neće značiti da će se svi građani, koji sumnjaju da su možda zaraženi, moći testirati.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2020. u 16:59 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testiranje na prisustvo virusa korona se ne naplaćuje, tj. besplatno je, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Zajedno s Univerzitetskim kliničkim centrom RS kontinuirano nabavljaju testove, a jedan dio i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U međuvremenu se očekuje, kako navode, isporuka dodatnih 25.000 testova u suradnji sa UNDP-om.

Testiranje na novi virus korona SARS-CoV-2 u RS, za sada, rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza - laboratorija u Istitutu za javno zdravsto i u Univerzitetkom kliničkom centru RS.

Podsjećaju da pojačano testiranje neće značiti da će se svi građani, koji sumnjaju da su možda zaraženi, moći testirati.

''Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa tko treba da se testira. Dodatna testiranja će se obavljati na lokacijama koje odredi isključivo Stožer za izvanredne situacije i bit će sustavno organizirana'' - navode u priopćenju.

Cilj testiranja je kao i od prvog dana, da se prepozna što ranije slučaj i da svi oboljeli što prije budu izolirani.

Dodaju i da lokalne zajednice ne sudjeluju u troškovima nabavke testova.

Kopirati
Drag cursor here to close