Istraživanje

Teretanom protiv dijabetesa

Lifestyle / Zdravlje | 08. 08. 2012. u 08:27 M.M.
Kopirati

Vježbanje u teretani pomaže u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2 kod muškaraca, pokazalo se u istraživanju harvardske Škole javnog zdravlja i Sveučilišta južne Danske.

Znanstvenici su otkrili da redovito dizanje utega smanjuje rizik od razvoja dijabetesa za trećinu, objavljeno je časopisu Archives of Internal Medicine. Od prije je poznato da redovito vježbanje pomaže u sprečavanju dijabetesa, a ovo se istraživanje smatra važnim jer teretana pruža alternativu aerobnom vježbanju, poput trčanja, muškarcima koji nisu toliko mobilni.

Nakon što su pratili skupinu muškaraca 18 godina, znanstvenici su zaključili da pola sata vježbanja u teretani, pet puta na tjedan, smanjuje rizik za dijabetes za 34 posto. Čak i manje aktivno vježbanje, do sat vremena na tjedan, također ima utjecaja, smanjujući rizik za 12 posto.

Bez obzira na te rezultate, aerobno vježbanje i dalje se pokazuje nešto učinkovitijim, a rizik se najviše može smanjiti kombinacijom dvaju vježbanja - za čak 59 posto.

Nije još poznato vrijede li ovi rezultati i za žene.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.