Videokonferencija

Talijanski vojni liječnici uz BiH

''Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog su značaja'', kazao je talijanski veleposlanik.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 04. 2020. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Italije u BiH danas je, zajedno s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald), pokrenula zajedničku inicijativu putem videokonferencije, na kojoj su sudjelovali predstavnici WHO-a u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH sa skoro 30 predstavnika raznih bolnica širom zemlje.

Na ovom prvom sastanku, nakon kojeg će redovno uslijediti i naredni, razgovaralo se, prije svega, o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sustavima reakcije za srednji vremenski period.

''Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog su značaja. Zbog toga je Italija danas, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, organizirala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s ovim izazovom'', riječi su veleposlanika Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasija.

Pričajući o vlastitim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite, dr. Giovanni De Siervo i dr. Danilo Bilota, a u ime Visokog instituta za zdravstvo voditelj ureda za međunarodne odnose dr. Luca Rosi.

Pored toga, bila su prisutna i dva talijanska vojna liječnika, koji će, prema nalogu Ministarstva obrane Italije, uskoro biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli europskim snagama i direktno surađivali s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju, obilazeći bolnice i dijeleći italijansko iskustvo.

Videokonferencija bila je veoma sadržajna i interaktivna te je postavila temelje jačoj suradnji Italije, Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica.

Kao prva žrtva pandemije u Europi, Italija želi podijeliti sve svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja s kojom Italija uspostavlja ovu suradnju, na europskoj i svjetskoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close