Izračunajte

Tajna dugovječnosti: Veličina je ipak bitna

Vjerojatno ste i sami nekad izračunali svoj indeks, a brojem se pohvalili (ako ste u kategoriji "normalna tjelesna težina") ili ga pak zatajili ukoliko je pokazao pretjeranu uhranjenost.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 01. 2019. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi vam netko dao formulu za dulji život, sigurno biste ju barem pročitali, donekle je se i pridržavali - iako vjerojatno mislite da znate sve o tome. Mediteranska prehrana, fizička aktivnost, dovoljno zraka i što manje cigareta vaša su isplanirana zlatna ideja za ući u stotu? Čini se ipak da još nešto "upada" u kombinaciju...

Posljednje istraživanje koje je objavio BMJ prijavljuje kako životni vijek uistinu ovisi o vašoj "veličini", no riječ je podjednako o težini i - visini. Vrijedi to, dodaju, više kada su u pitanju žene, a u svemu veliku ulogu igra i razina fizičke aktivnosti kojom se osoba bavi, prenosi CNN.

Istraživanje provedeno na ženama koje su ušle u 90. godinu života pokazuje da su one gotovo u pravilu visoke te da su se od svojih 20-ih udebljale mnogo manje nego druge vršnjakinje koje su bile niže i teže. No zanimljivo je da ova statistika ne vrijedi za muškarce. Oni pak imaju mnogo veći "profit" od bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima bilo kakve vrste.

Tajna u "broju"

Pa dok su rezultati beskorisni u pogledu mogućnosti utjecaja na ove faktore (nečija visina), istraživanje ipak nudi zanimljive podatke o tome kako BMI (Indeks tjelesne mase) pojedinca utječe različito na muškarce i žene, objašnjava epidemiolog David Carslake koji u projektu nije sudjelovao.

Vjerojatno ste i sami nekad izračunali svoj indeks, a brojem se pohvalili (ako ste u kategoriji "normalna tjelesna težina") ili ga pak zatajili ukoliko je pokazao pretjeranu uhranjenost. Sudeći prema rezultatima ovoga istraživanja, upravo bi se u njemu mogla kriti tajna vašeg životnog vijeka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Rezultati neočekivani

Godine 1986. istraživači su napravili ispitivanje na uzorku od 7000 Norvežana, muškaraca i žena u dobi od 55 do 69 godina - uzeli su podatke o njihovoj visini, težini, tadašnjoj i onoj koju su imali u 20-ima, kao i o njihovom dnevnom rasporedu, fizičkim aktivnostima koje uključuju šetnju sa psom, vrtlarenje, šetanje i vožnju biciklom. Zatim su ih podijelili u sljedeće sekcije: manje od 30 minuta aktivnost dnevno, između 30 i 60 te 90 i više.

Grupe su pratli dok ne bi ušli u 90. godinu života ili do smrti. Od 7807 ispitanika, 433 muškarca i 994 žene poživjeli su do toga doba. Problemi koji su mogli dodatno utjecati na njihovo zdravlje, poput pušenja ili konzumacije alkohola također su uzeti u obzir.

A rezultati su prilično neočekivani: žene i muškarci pokazali su se potpuno različitima kada je u pitanju utjecaj težine na životnu dob, kao i bavljenje fizičkom aktivnošću, prenosi CNN.

Mršavije i više žene poživjele su tako mnogo duže od drugih ispitanica, a ono što je naročito zanimljivo je i da je visina imala značajniji utjecaj od težine, čak 31%.

No ni visina ni težina nisu utjecale na to hoće li muškarac doživjeti ove zrele godine - fizička aktivnost, s druge strane, je. Muškarci koji su bili u onoj posljednjoj skupini, koja bi provodila oko 90 minuta u nekakvoj vrsti fizičke aktivnosti na dan, imali su čak 39% veće šanse da požive dulje. Ovo pak, kada su ženske ispitanice u pitanju, i nije imalo nekog značajnijeg utjecaja. Optimalna količina aktivnosti za "nježniji" spol oko 60 minuta je dnevno.

"Danas je vrlo jasno da pretilost i sjedalački način života djeluju porazno na zdravlje. Istraživanja poput ovoga, koja promatraju oblik tijela, visinu i težinu te po njima svrstavaju ljude u različite skupine... bit će sve važnija", tvrdi Carlake.

 

Kopirati
Drag cursor here to close