Države bez imunizacije

SZO upozorio na nestašicu cjepiva u COVAX-u za manje razvijene države

Glavni savjetnik SZO-a Bruce Aylward je izjavio da se ne može nastaviti proces imunizacije u mnogim državama
Lifestyle / Zdravlje | 22. 06. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da su na izmaku zalihe cjepiva koje su posredstvom Globalnog programa distribucije vakcina (COVAX) namijenjene manje razvijenim državama, javlja Anadolija.

Glavni savjetnik SZO-a Bruce Aylward je izjavio da se tako ne može nastaviti proces imunizacije u mnogim državama.

Aylward je podsjetio da je posredstvom COVAX mehanizma za 131 državu osigurano 90 milijuna doza anticovid cjepiva, ali da to nije dovoljno da se zaštite svi ljudi.

Kazao je da je cjepivo nestalo u više od polovice od 80 država koje su se u posljednje vrijeme pridružile COVAX-u. Dodao je da su Uganda, Zimbabve. Bangladeš, Karibi, Trinidad i Tobago među državama u kojima je nestalo cjepiva.

Usporedo s tim, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden jučer je izjavio da planira da državama u potrebi donira 55 milijuna cjepiva, a da će 41 milijun tih cjepiva biti distribuiran posredstvom COVAX-a.

Zemlje grupe G-7 su 13. lipnja najavile da planiraju donirati 870 milijuna doza anticovid cjepiva.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa jučer je pozvao razvijene zemlje da ne skladište cjepiva, već da ih podijele s ostatkom svijeta.

Ramaphosa je kazao da je u cijeloj Africi aplicirano svega 40 milijuna doza anticovid vakcina i da je time cijepljeno manje od dva posto afričke populacije.



Kopirati
Drag cursor here to close