Zdravlje je prioritet

Svjetski dan zdravlja: Donosimo 10 pravila za zdrav mišićno koštani sustav

Postajemo svjesni što nam zdravlje znači , što ono znači za naše roditelje djecu, prijatelje. Općenito, zdravlje postaje naš prioritet.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2020. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan zdravlja ove godine dočekujemo duboko pogođeni pandemijom koronavirusom koja je odnijela mnoge živote. Zato pojam zdravlja u ovim okolnostima shvaćamo u pravom smislu te riječi.

Postajemo svjesni što nam zdravlje znači , što ono znači za naše roditelje djecu, prijatelje. Općenito, zdravlje postaje naš prioritet.

Mi smo ove godine odlučili da na Svjetski dan zdravlja skrenemo pozornost na očuvanje zdravlja mišićno koštanog sustava, piše Hina.

Ljudski mišićno koštani sustav je vrlo kompleksni sustav građen od kostiju, mišića, hrskavica, tetiva , ligamenata i ostalih mekih tkiva. Oni zajedno daju tijelu formu , uspravan stav i stabilnost te omogućuju kretanje. Njegova osnovna karakteristika je mobilnost i aktivnost i u skladu s time možemo reći da je zdrav mišićno koštani sustav onaj koji je sposoban održati našu aktivnost i time zadržati visoki stupanj kvalitete življenja.

Da bi se ovaj sustav održavao u biološkom smislu moraju funkcionirati i ostali sustavi našega tijela uz dobar balans između procesa stvaranja i razgradnje pojedinih tkiva mišićno koštanog sustava.

Tijekom života mnogi faktori i bolesti mogu utjecati na stanje zdravlja toga sustava.

Stoga vam preporučujemo 10 osnovnih savjeta kako održati vaš mišićno koštani sustav zdravim.

10 pravila za zdrav mišićno-koštani sustav

 - Živite uravnoteženim životom i pravilno spavajte
 - Život je više od posla! Odvojite vrijeme za aktivnosti u kojima uživate.
 - U pravilnom ritmu se hranite. Adekvatni san daje vašem tijelu vrijeme da popravi i izgradi novo mišićno tkivo.
 - Održavajte zdravu težinu Prekomjerna tjelesna težina predstavlja prekomjerno opterećenje za mišiće, ligamente, zglobove i diskove kralježnice ali i na ostale dijelove mišićno koštanog sustava. Povećanje tjelesne težine za samo 5 kg višestruko povećava opterećenje hrskavica kukova i koljena. Održavanje zdrave težine pomaže u izbjegavanju bolova u leđima i nogama, ukočenosti tijela i ograničene pokretljivosti, posebno za starije odrasle osobe.
 - Prestanite pušiti. Pušenje smanjuje dotok kisika zbog začepljenja krvnih žila i time ubrzava procese starenja svih tkiva a tako i koštano mišićnog sustava. Studije su pokazale da od diskus hernije češće obolijevaju pušači.
 - Držite krvni tlak i kolesterol i šećer u krvi na normali. Istraživanja pokazuju da su ljudi stariji od 50 godina koji imaju visok krvni tlak i visok kolesterol i dijabetes imaju jače bolove u kralježnici i zglobovima zbog ubrzanijeg procesa propadanja tkiva.
 - Izbjegavajte sjedilački način života Osobe koje više od 10 sati dnevno sjede sagorijevaju manje kalorija i povećavaju tjelesnu težinu pri tome gube mišićnu snagu i izdržljivost, kosti postaju slabije zbog smanjene mineralizacije. Tijekom sjedenja trbušni mišići nisu aktivni a mišići oko kukova su skraćeni i napeti dok mišići stražnjice atrofiraju. Posebno slabe mišići koji podupiru kralježnicu od vrata do zdjelice.
 - Dodajte u tjedni raspored vježbanje. Vježbe istezanja treba raditi svakodnevno a posebno u starijoj dobi. Ovom programu treba triput tjedno dodati i vježbe snaženja sa utezima ili neka druga aktivnost kao što su: trčanje, hodanje plivanje , vožnja biciklom sukladno afinitetima i fizičkoj spremnosti . Sve osobe , bez obzira na životnu dob mogu i trebaju vježbati.
 - Vježbajte dobro držanje tijela Osvijestite pravilan položaj tijela prilikom sjedenja ,stajanja, hodanja. Dok stojite sa nogama na podlozi uši moraju biti u razini ramena a glava, trup i noge uravnoteženo jedno iznad drugog u opuštenoj, ali ravnoj liniji. Neophodno je pravilno držati tijelo prilikom hodanja, stajanja i sjedenja, kao i u ležećem položaju.
 - Prevencija osteoporoze počinje od mladosti. Vježbe s utezima i uravnotežena prehrana najbolja su obrana od osteoporoze. Lisnato zeleno povrće izvrsno je za kalcij.Mliječni proizvodi, žumanjak, morska riba i sunce pojačavaju vaš vitamin D. Za starije od 65 godine je svakako potrebno dodati D vitamin

Uz to valja obratiti pažnju i na sljedeće:

 - Nosite sigurnosni pojas kada ste u automobilu.
 - Nosite kacigu kad ste na motociklu.
 - Koristite odgovarajuća zaštitna pokrivala za glavu kada se bavite sportom poput nogometa, rolanja, biciklizma i jahanja.
 - Pazite kako podižete teže terete sa tla.
 - Ako se bavite sportom obavezno se zagrijavajte i istežite prije početka bavljenja sportskom aktivnošću i istežite se nakon sporta.
 - Budite svjesni nuspojava lijekova
 - Pitajte svog liječnika ako je poznato da neki od lijekova slabi kosti i povećava rizik za osteoporozu.

Kopirati
Drag cursor here to close