#PrekinimoSutnju

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva obilježava se i u BiH

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva 2021obilježava se i u BiH: Prekinimo šutnju! i obojimo svijet u ljepše boje
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2021. u 11:18 Bljesak.info
Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cijelom svijetu 19. svibanj obilježava se World IBD Day – Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva s ciljem da se široj javnosti ukaže na položaj oboljelih od upalnih bolesti crijeva i na poteškoće s kojima se susreću oboljeli od ovih kroničnih bolesti.  

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva obilježava se i u Bosni i Hercegovini. Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH podsjeća da i u našoj zemlji ima nezanemariv broj onih koji žive s ovim bolestima i koji se svakodnevno suočavaju s brojnim problemima, poput bolova, smanjenja kvalitete života i radne sposobnosti.

''Jednostavno rečeno, želimo da skrenemo pažnju javnosti na nas i da time utičemo na promjenu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od IBD-a. Svjesni smo da se, kroz borbu s našom bolešću, moramo prilagođavati uvjetima situacije, ali i da trebamo snažnu podršku naših obitelji, kao i društva u cjelini. Cilj nam je ove godine govoriti o svemu onome s čim se oboljeli suočavaju, od ranog otkrivanja i prepoznavanja bolesti, do kontinuirane brige pacijenata za svoje zdravlje i liječenje'', priopćili su iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH.

Pretpostavlja se da od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini boluje najmanje 1600 građana, ali jedinstveni registar oboljelih ne postoji. Oboljeli često imaju manju sposobnost obavljanja posla, izostaju s nastave ili, zbog bolova, propuštaju važne životne događaje, te je kvaliteta njihovog života dosta drugačiji.

Zato je, tvrde iz Udruženja, vrijeme da se ove godine prekine šutnja i počne govoriti o onima koji žive s ovom bolešću i koji se, naročito u vrijeme pandemije Covid-19, u našoj zemlji suočavaju s problemom nevidljivosti i još veće nezaposlenosti. I ove godine, zajednička slika podrške oboljelima bit će poslana svim građanima BiH, ali i cijelom svijetu, Bosna i Hercegovina pridružila se svjetskoj kampanji EFCCA.

U suradnji sa  Gradskom upravom Grada Sarajeva večeras će od 20:30 do 22:30  ljubičastom bojom biti osvijetljena zgrada Gradske Vijećnice, a u Banjoj Luci će, u suradnji s Gradom Banja Luka i Kulturnim centrom Banski dvori, u istom periodu biti osvijetljeni Banski dvori. Ovoj akciji pridružilo se i Vijeće ministara BiH osvjetljavanjem prozora Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, a osvijetljen će biti i AVAZ Twist Tower.  

''Želimo se zahvaliti svim institucijama koje su nas podržale jer je zaista važno da poruke podrške nama budu i poruke podrške drugima da zajedno obojimo svijet u ljepše boje, upalimo svjetlo, damo šansu sebi samima i prekinemo šutnju'', dodali su predstavnici Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH.

Obilježavanje ovog dana u Bosni i Hercegovini je usklađeno s globalnom kampanjom koja se ove godine provodi pod sloganom „Break the silence!“ ili „Prekinimo šutnju!“.

Predstavnici Udruženja pozivaju sve građane Bosne i Hercegovine da, ove godine, podrže oboljele tako što će pogledati i na društvenim mrežama podijeliti video „Prekinimo šutnju!“ koji je kreiran s ciljem da poveća svijest građana, koristeći hashtagove #PrekinimoSutnju #BreakTheSilence, kao i da koriste Facebook profile frame kako bi pokazali suosjećanje s osobama koje žive s ovim neizlječivim bolestima.

Video „Prekinimo šutnju“ govori o tome kako su oboljeli od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini nevidljivi, te kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja o ovom problemu i da o tome počnu govoriti svi građani BiH, a ne samo oboljeli.

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini se obilježava svake godine s ciljem buđenja svijesti građana BiH. Također se pokušava skrenuti pažnja nadležnima da se pronađe sustavno rješenje za oboljele i poboljša im se narušena kvaliteta života.

Kopirati
Drag cursor here to close