Nema razloga za strah

Sve više migranata boluje od tuberkuloze

Ipak, kako ističu, građani naše zemlje nemaju razloga za brigu jer je u kantonima u kojima borave migranti sve pod kontrolom.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 11. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine migranata smrzavaju se u dva kampa u BiH. Dolazak zime dodatno će pogoršati situaciju, izjavili su humanitarni radnici. U BiH dolaze i migranti iz zemalja u kojima ima takozvane rezistentne tuberkuloze, i to može pogoršati situaciju kada je riječ o broju oboljelih od ove bolesti, upozoravaju zdravstveni radnici.

Ipak, kako ističu, građani naše zemlje nemaju razloga za brigu jer je u kantonima u kojima borave migranti sve pod kontrolom, prenosi BHRT.

U našoj zemlji liječeno je već nekoliko migranata koji su oboljeli od tuberkuloze. Oni su pod liječničkim nadzorom i bh. građani nemaju razloga za zabrinutost, kažu stručnjaci. No, problem predstavlja to što migranti dolaze iz zemalja u kojima ima rezistentne, odnosno tuberkuloze koja je otporna na uobičajene lijekove.

“Onda to može itekako pogoršati situaciju. Nadamo se da do toga neće doći obzirom da je u svim kantonima, pogotovo u USK gdje sam nedavno bio, praktično sve pod kontrolom, čak i migranti koji su liječeni u našim ustanovama i dalje nastavljaju liječenje”, kaže pulmolog prof. dr. Hasan Žutić.

Da kod nas nema razloga za strah od povećanog broja oboljelih od tuberkoloze potvrđuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Brojke kažu da se u Federaciji BiH, u periodu od 1996. do 2018. godine, stopa obolijevanja od tuberkuloze kontinuirano snižavala.

Tuberkuloza,TBC ili sušica je zarazna bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis, koju je 1882. otkrio Robert Koch. Simptomi bolesti su blagi kašalj i povišena tjelesna temperatura, umor, gubitak težine, krv u iskašljaju i noćno znojenje.

Kopirati
Drag cursor here to close