'Think Pink'

Novooperirane žene od karcinoma dojke dobit će paket prve pomoći

Glavni cilj tog projekta je osnaživanje žena iz ruralnih područja i pružanje informacija o zdravim stilovima života koje će ženama pomoći da uspostave zdrave navike i unaprijede svoje zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 05. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''Think Pink – Zajedno smo jedno'' i ove godine je pripremilo 1.350 paketa prve pomoći za svaku novooperiranu ženu od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u utorak iz udruženja.

Paketi sadrže: prvu pamučnu protezu, lopticu za vježbanje ruke, preparate za kožu na biljnoj bazi (melem za ožiljke, kantarionovo i ljiljanovo ulje), neseser, priručnik za korištenje prirodnih nadomjestaka za samoliječenje i vodič za žene operirane od karcinoma sa svim neophodnim informacijama. Uz pakete svaka žena dobiva i jastučić u obliku srca.

Paketi će biti distribuirani kroz mrežu Think pink koja okuplja 20 udruga iz 19 bosanskohercegovačkih gradova i bit će dijeljeni ženama nakon operacije na odjelu u bolnici.

''Tri stotine paketa koje ćemo donirati Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu osigurani su kroz projekat ReLOaD  – regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu koji financira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP). Na ovaj način svakoj ženi koja je prošla kroz teško i traumatično iskustvo poručujemo da nije sama i da ima našu podršku'', stoji u pripćenju.

 Iako je glavna tema života sviju nas prethodnih mjeseci, tvrde, bio virus Covid - 19 činjenica je da nažalost druge bolesti nisu nestale, a oni sa sigurnošću tvrde za karcinom dojke.

Foto: PR / Paket prve pomoći za operirane žene

''Mi osjećamo odgovornost da ostanemo odani našoj misiji, a ona je zdravlje žena. Tako ćemo osim paketića prve pomoći i ove godine, uz provođenje svih epidemioloških mjera, organizirati Dane zdravlja – besplatne mamografske preglede za žene u ruralnim dijelovima naše zemlje'', priopćeno je.

Glavni cilj tog projekta je osnaživanje žena iz ruralnih područja i pružanje informacija o zdravim stilovima života koje će ženama pomoći da uspostave zdrave navike i unaprijede svoje zdravlje.

''Think Pink – Zajedno smo jedno'' je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Zadnjih 15 godina koliko djeluju u BiH, navode, imali su nekoliko stotina tisuća izravnih korisnika. Neprepoznatljiviji događaj koji organiziraju je Trka/Šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, koja je od 2008. godine na ulicama glavnog bosanskohercegovačkog grada okupila više od 60.000 građana.

Kopirati
Drag cursor here to close