Dijeljenje znanja

Simpozij u Tuzli okupio najbolje kirurge iz BiH i regije

Kongres je okupio istaknute liječnike kirurge iz brojnih zemalja, koji će govoriti o aktaelnim temama i uspjesima medicine u području kirurgije.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 03. 2019. u 14:51 Fena
Simpozij kirurga u Tuzli

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli je u petak počeo edukativni, stručni i naučni simpozij kirurga sa međunarodnim sudjelovanjem, a kojeg je svečano otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Unaprijeđivanje liječničkih znanja

Kongres je okupio istaknute liječnike kirurge iz brojnih zemalja, koji će govoriti o aktaelnim temama i uspjesima medicine u području kirurgije.

Načelnik Klinike za kirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Zijah Rifatbegović ističe da je cilj simpozija unaprijediti liječnička znanja. 

''U unaprjeđenju novih znanja želimo steći nova iskustva, nova prijateljstva. Pred nama su veliki izazovi, a kvalitetna stručna suradnja dovodi do dobrih rezultata. Posebno sam sretan što se ovakav simpozij održava u našoj zemlji, u BiH, u Tuzli'', rekao je Rifatbegović.

Tuzla kao regionalni lider

Tijekom svečanog otvorenja naglašeno je da UKC Tuzla ima jasnu viziju razvoja i to u smislu da postane regionalni lider u oblasti zdravlja.

''To unaprjeđenje će biti zasnovano na edukaciji i inovacijama u medicini. UKC Tuzla želi ulagati u svoj kadar, a mi smo bili u prošloj godini domaćini za više od 30 naučnih skupova na kojima je sudjelovalo više od 10.000 zdravstvenih radnika'', naglasio je direktor UKC Tuzla dr. Nešad Hotić.

U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili BiH, a UKC Tuzla je proglašen najboljom zdravstvenom ustanovom u BiH, o čemu je posebno govorio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

''U proteklom razdoblju UKC Tuzla je proširio i nastavlja širiti spektar svojih zdravstvenih usluga i time unaprjeđuje naš cjelokupan zdravstveni sistem. Imajući ovo u vidu, ove godine smo kroz financijske dokumente našeg kantona predvidjeli sredstva da ove godine uposlimo i novih 75 mladih doktora. Neki od njih će sigurno svoje buduće usmjerenje naći u području kirurgije'', istaknuo je premijer Suljkanović.

Budući lideri bh. kirurgije

Međunarodna zajednica u BiH, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, očekuje od lidera da primjenjuju ovu vrstu pragmatizma, kao i liječnici u BiH da im je fokus privrženost i poštivanje međunarodnih standarda.

''A ovdje je to danas vidljivo i vidi se da želite stvarati institucionalne standarde i okruženje u kojima izvrsnost može cvjetati. Danas ovdje u Tuzli s ovom grupom vrhunskih stručnjaka okruženi smo neoborivim dokazima da se u BiH najizazovniji zadaci u nauci, administraciji i zdravstvu mogu uspješno izvršavati. Kada smo bolesni tada samo pitamo koja je najbolja bolnica, a Tuzla je sigurno u toj oblasti najbolja'', poručio je Inzko. 

Jedan od ciljeva međunarodnog simpozija kirurga je pružiti priliku svim sudionicima, prvenstveno mladim bosanskohercegovačkim kirurzima da steknu nova i potrebna iskustva koja će im pomoći da postanu budući lideri bh. kirurgije.

Kopirati
Drag cursor here to close