borba protiv zikae

Stvari koje trebate znati o Zika virusu

Lifestyle / Zdravlje | 08. 02. 2016. u 14:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame zatražila je od Kongresa više od 1,8 milijardi dolara za borbu protiv virusa zika u Americi i ostalim zemljama, objavila je danas Bijela kuća.

Suzbijanje

Ovaj novac podijelit će Ministarstvo zdravlja, Agencija za međunarodni razvoj i State department kako bi podržali programe suzbijanja komaraca, istraživanja o cjepivu i zdravstvene usluge za trudnice sa niskim primanjima, navodi se u priopćenju.

Dio novca bit će usmjeren na zemlje koje su pogođene virusom zika, da bi se lakše borile protiv komaraca i kontrolirale prenošenje virusa, dodaje se u tekstu.

Inače, virus je prvi put pronađen 1947. godine u Africi, na majmunu kojeg su istraživači ostavili su tropskoj šumi imena Zika u Ugandi. Prvi slučaj virusa kod čovjeka otkriven je 1954. godine u Nigeriji.

Virus se mogao pronaći samo na području Afrike i Azije te Polinezije sve do proljeća 2015. godine kada su se slučajevi zaraze počeli pojavljivati i u Južnoj Americi te se, kako upozorava WHO, šire preko oba američka kontinenta.

Prenose ga komarci

Zika virus prenosi se ubodom komarca iz porodice Aedes, među koje pripada i tigrasti komarac. Komarci iz vrste Aedes do sada su bili odgovorni i za širenje žute, kao i denga groznice.

Komarci mogu postati zaraženi i ukoliko ubodu osobu koja već nosi virus, tako zaraženi komarci virus mogu prenositi dalje.

Virus se ne širi direktno od osobe do osobe, no u rijetkim slučajevima, virus se može prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće.

Do sada je zabilježen i jedan slučaj zaraze putem transfuzije krvi, kao i jedan slučaj zaraze putem seksualnog kontakta.

Simptomi

Simptomi su vrućica, osip, bol u zglobovima te konjuktivitis. Moguće su i glavobolje te bol u mišićima. Ti simptomi, kod zaražene osobe, mogu trajati od nekoliko do deset dana.

Sam će se petina osoba, koje dođu u dodir s virusom, razboliti i razviti spomenute simptome, a simptomi su ponekad tako blagi da osoba ni ne primijeti bolest. Hospitalizacija je potrebna samo u teškim slučajevima, što je rijetkost.

U krvi zaražene osobe virus najčešće ostaje samo nekoliko dana.

Mikrocefalija kod djece

Iako virus najčešće nije opasniji od gripe, kod trudnica on može biti veoma opasan.
Majka zaražena tijekom trudnoće virus može prenijeti na svoje dijete, čime se dijete dovodi do rizika oboljenja od mikrocefalije, rođenog neurološkog stanja povezanog s nerazvijenom glavom i mozgom.

Slučajeve mikrocefalije, koji su se prošle godine u neuobičajeno velikom broju pojavili kod novorođenčadi u Brazilu, brazilski su liječnici povezali sa Zika virusom.

Liječnici su nedavno otkrili kako djeca rođena s mikrocefalijom pate i od ozbiljnih oštećenja vida i sluha.

Kod polovine od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je ozbiljno ograničenje vidnog polja te deformirani očni živci i mrežnica oka dok je kod nekih utvrđena razrokost.

Cjepivo ne postoji

Lijek za ovaj virus ne postoji, kao ni cjepivo koje bi zarazu moglo spriječiti.
U nedostatku lijeka, oporavku može pomoći puno odmora, puno tekućine te lijekovi protiv bolova i vrućice, poput paracetamola, dok se lijekovi poput ibuprofena i aspirina trebaju izbjegavati.

Južna i Srednja Amerika najugroženije

Zemlje u kojima su zabilježeni nedavni slučajevi zaraze su isključivo zemlje Južne i Srednje Amerike.

Upozorenje za putovanja izdano je za Brazil, Kolumbiju, El Salvador, Francusku Gvajanu, Gvatemalu, Haiti, Honduras, Martinique, Meksiko, Panamu , Paragvaj, Surinam, Venezuelu, Boliviju, Portoriko, Dominikansku Republiku i Ekvador.

Predviđa se kako će zaraza, u svom širenju na oba američka kontinenta, zaobići jedino Čile i Kanadu, zemlje čija klima ne odgovara prijenosnicima bolesti.

Iako se u Danskoj i Velikoj Britaniji pojavio po jedan slučaj virusa Zika, kao i slučaj djeteta rođenog s mikrocefalijom na Havajima, sve su te osobe nedavno putovale Srednjom i Južnom Amerikom.

Ako putujete, zaštitite se

Trudnicama se putovanje u zemlje za koje je izdano upozorenje svakako ne preporuča. No ukoliko niste trudni, ili ne možete odgoditi putovanje važno se zaštiti.

Cjepivo ne postoji, stoga je jedini način zaštite izbjegavati ubode komaraca tijekom cijelog dana.

Preporuča se korištenje sredstva protiv komaraca, kao i nošenje svijetle odjeće koja prekriva što veću površinu kože.

Kopirati
Drag cursor here to close