Oprezno

Stručnjaci tvrde: Cijepljenje nije lijek

Upozoravaju da se cijepljene osobe mogu zaraziti koronavirusom, a da nemaju simptome, ali smatraju da će dalje širenje biti znatno smanjeno.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 04. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širenje zaraze koronavirusom koji uzrokuje oboljenje COVID-19 moguće je i nakon cijepljenja, ali je rizik od transmisije manji, izjavili su američki zdravstveni stručnjaci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Oni upozoravaju da se cijepljene osobe mogu zaraziti koronavirusom, a da nemaju simptome, ali smatraju da će dalje širenje biti znatno smanjeno.

"Cijepljene osoba bolje kontrolira virus, tako da će opasnost prenošenja zaraze biti u velikoj mjeri smanjena", pojasnio je Roberd Gallo, stručnjak za viruse na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Merylandu.

Navodi kako su trenutno dostupna cjepiva efikasna u sprečavanju težih oboljenja uzrokovanih zarazom koronavirusa.

Prema dosadašnjim znanstvenim studijama, kod osoba koje se zaraze, a prethodno su cijepljene, kroz nos ulazi manje koronavirusa u odnosu na one koje se nisu zaštitile cjepivom. Time se zaraza teže širi.

S obzirom na nesigurnost i dolazak zaraznijih varijanti koronavirusa, stručnjaci kažu da bi potpuno cijepljene osobe trebale i dalje nositi maske i držati socijalnu distancu u javnosti i prilikom kontakta sa necijepljenih osobama koje spadaju u rizičnu grupu.

"Moramo biti oprezni. Cjepivo je neophodno. Ali, nije lijek koji će sutra okončati epidemiju", izjavio je Gallo.

Stručnjaci navode da i drugi faktori mogu uticati na vjerojatnoću da cijepljena osoba dalje širi virus, uključujući razinu cijepljena u zajednici, kao i to da li lokalni val konstantno traje.

Kopirati
Drag cursor here to close