Stručnjaci

Strah od javne WC školjke neopravdan

Iracionalni strah od WC školjke je primjer toga kako se naši mozgovi temelje na emocijama kad percipiraju rizik.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2018. u 16:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedini mikrobiolozi u SAD-u tvrde da na daskama za sjeckanje koje rabimo u kuhinji ima 200 puta više fekalnih bakterija (poput Escherichie coli), nego na nekoj dasci zahoda. Razlog je zato, tvrde, što se zahodske daske dezinficiraju češće nego išta drugo u kući.

Objašnjavaju kako bakterije imaju poteškoća s preživljavanjem na suhoj, hladnoj, plastičnoj površini kakva je zahodska daska. I te bakterije ako ih i ima, moraju nekako naći put u tijelo. Morala bi postojati neka otvorena ranu na butinama. Ono što treba zabrinjavati su, dodaju, ruke. Nakon odlaska u toalet obavezno je zato prati ruke.

Ne samo mikrobiolozi, nego i liječnici tvrde da je paranoja oko ovih pitanja neutemeljena. ''Prije će se umrijeti od načina života, nezdrave hrane i nekretanja, nego od prijenosa zaraze zbog zahodske daske'', tvrde mikrobiolozi.

David Ropeik, konzultant percepcije rizika tvrdi kako je tu i psihološki faktor prisutan, a zove se averzija gubitka, to znači da ljudi više brinu o izbjegavanju gubitka, nego o dobivanju nečega.

''Zamislite da uđete u zahod, WC papir stoji na podu, a na dasci se nalazi kap urina. Taj nas pogled suočava s gubitkom, u ovom slučaju, zdravlja. Kad se to dogodi, potencijalno loš ishod se emocionalno povećava pa strahujemo za zdravlje zbog zaraze i to nam je važnije nego isprazniti mjehur. Nije nam čak ni bitno kako su mali izgledi za dobivanje infekcije'', objašnjava Ropeik.

Iracionalni strah od WC školjke je primjer toga kako se naši mozgovi temelje na emocijama kad percipiraju rizik.

Međutim, postoje i studije koje tvrde da je zaraza na javnom WC-u moguća.

Jedna je studija utvrdila kako salmonela može preživjeti u zahodima koje koriste zaraženi, čak i četiri tjedna nakon prestanka proljeva. Želučani virus se također može raširiti zahodskom daskom gdje su bolesni povraćali. Uzorci iz javnih zahoda su otkrili da je 3,3 posto bolničkih zahoda dom zlatnom stafilokoku.

Kopirati
Drag cursor here to close