Deseta godina utrke

Stotine ljudi u Sarajevu proslavilo život utrkom ''Race For The Cure''

Na utrci je sudjelovalo 700 žena iz 45 gradova u rozim majicama čime su pokazale da su uspjele izboriti se s ovom bolešću.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2017. u 20:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500, međutim u odnosu na prije deset godina kada se tjedno radilo pet pregleda mamografom, danas se, širom BiH, uradi 25 pregleda dnevno.

Na sve ovo ukazano je danas u Sarajevu gdje je organizirana deseta "Utrka/Šetnja za život" na kojoj je prisutno 700 žena iz 45 gradova u rozim majicama čime su pokazale da su uspjele izboriti se s ovom bolešću koja, svjetski je trend, sve više pogađa mlade žene.

Upravo na potrebu redovnih pregleda, s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme, ukazala je danas i Almedina Alić iz Udruženja "Ona je svjetlost" Kakanj koja je prvu operaciju imala još prije 20 godina i drugu prije sedam godina, ali je uspjela izboriti se s bolešću jer je na vrijeme sve otkriveno.

Pozvala je sve građane da se pridruže ovoj utrci jer je to velika podrška oboljelim ženama, ali i onima kojima je mamografski pregled potreban. Četiri registracije za utrku osiguravaju jedan besplatan pregled.

 

Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena i predstavnica današnje utrke Nela Hasić kazala je da je stotine autobusa u Sarajevo dovezlo 5.000 osoba iz svih dijelova džave kako bi se priključili utrci, dodajući da okupljeni dokazuju da su svi na istoj strani kada je borba za žensko zdravlje u pitanju.

''Žene koje su prošle nevjerojatno težak životni period, tretmane i operacije, su heroine. One tvrde da sada žive kvalitetniji život jer ga i više cijene. Od registracija koje skupimo direktno spašavamo živote'', podvukla je Hasić.

Sustav je mnogo bolji nego je bio prije deset godina, kaže Hasić, a najviše zbog međusobne suradnje ovih udruženja, pacijentica i medicinskog osoblja, ali je naglasila da iako zakon propisuje pravo na besplatan implantat, problem predstavlja njegova primjena.

Prošle godine od sredstava prikupljenih u ovoj utrci osigurano je 1.040 mamografskih pregleda, a i danas će biti omogućen za 50-ak žena mamografski pregled na mobilnom mamografu koji je postavljen na Vilsonovom šetalištu.

Kopirati
Drag cursor here to close