Nezdrav način života

Što se događa našoj glavi kada sjedimo?

Stručnjaci su analizirali što se zapravo događa našoj glavi ukoliko cijeli dan sjedimo.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 03. 2019. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi znamo da sjedilački način života nije dobar za zdravlje, no mnogi svoj posao obavljaju upravo sjedeći po 8 sati na stolici.

Stručnjaci su analizirali što se zapravo događa našoj glavi ukoliko cijeli dan sjedimo, piše miss7. 

  1. Sjedenje utječe na pamćenje

Povezanost dugotrajnog sjedenja i zaboravljanja stvari – poput odgovaranja na e-mailove ili kamo smo stavili mobitel – puno je veća nego što mislimo, tvrde stručnjaci. Kako bi djelovali preventivno, trebamo za vrijeme stanke na poslu otići u šetnju ili ponekad tijekom dana napraviti neke jednostavne vježbe (poput čučnjeva).

  1. Sjedenje smanjuje pažnju

Ovu stavku mnogi primijete nakon stanke za ručak. Pažnja polako popušta i postajemo umorni. Teško se koncentriramo. Moguće je da je za to krivo sjedenje, tvrde stručnjaci. Naime, naš aparat za kretanje te sustav pluća-srce ''odmaraju'' dok sjedimo, a oboje ima utjecaj na naš mozak i s time povezanim aktivnostima.

  1. Od sjedenja se osjećamo tromi

Nakon dugačkog dana za računalom, odnosno sjedenja, osjećamo se tromo i umorno. Stručnjaci kažu da je to zato jer sjedenje može uzrokovati nedostatak kisika u mozgu. Rješenje za to može biti vrlo jednostavno tako da u svakodnevicu možemo uključiti nekoliko vježbi istezanja, hodati naokolo po prostoriji dok telefoniramo i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close