Prva pomoć

Što nikako ne bismo smjeli činiti ako izgorimo?

Opečenu i crvenu kožu možete vlažiti losionima, mlijekom ili kremama namijenjenima za nadraženu kožu od sunca.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 07. 2018. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste izgorjeli na suncu, postoji niz prirodnih sredstava i trikova koji će vam pomoći da lakše prebrodite neugodne simptome koji prate opekline.

Opekline od sunca nastaju uslijed prekomjernog i produženog izlaganja UV zrakama bez odgovarajuće zaštite. To su opekline u pravom smislu riječi koje mogu biti prvog ili drugog stupnja, a njihovi se simptomi obično javljaju šest do 12 sati nakon izlaganja suncu. Simptomi obično uključuju crvenilo kože, mjehuriće i odignuća koja mogu jako svrbjeti, izuzetnu osjetljivost kože na dodir, suhoću i ljuštenje kože.

Intenzitet oštećenja uglavnom ovisi o fototipu kože te o količini apsorbiranih UV zraka. Iako opekline obično same prolaze u roku od nekoliko dana, mogu povećati rizik za pojavu mrlja na koži, aktiničke keratoze, tumora kože te fotostarenja (pojava bora, gubitak tonusa i elastičnosti kože).

Kako si možete pomoći

Opečenu i crvenu kožu možete vlažiti losionima, mlijekom ili kremama namijenjenima za nadraženu kožu od sunca. A za još veći osjećaj olakšanja i ublažavanje pečenja i svrbeža korisno je odabrani proizvod ohladiti u hladnjaku prije nanošenja na kožu. Osjećaj bolnog pečenja nakratko možete ublažiti stojeći pred uključenim ventilatorom, no taj osjećaj olakšanja je kratak, budući da će nestati čim se udaljite od ventilatora ili ga isključite. Tuširanje hladnom vodom ili stavljanje obloga od leda također mogu pružiti privremeno olakšanje, baš kao i ispiranje opečenog dijela tijela mlazom hladne vode

Ako vas jako muči bol uzrokovana pečenjem zahvaćenog dijela kože, pomoći može uzimanje analgetika. Olakšanje pružaju i umirujući oblozi od aloe, ulja nevena ili čajevca, mlijeka i sl., a opečene dijelove tijela možete i omotati krpom natopljenom hladnom vodom koju treba zamijeniti čim se osjećaj topline i žarenja vrati. Također, dobro je nakon tuširanja na kožu nanijeti specifična ulja umirujućeg djelovanja, poput ulja čajevca, nevena ili kokosa te piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Preporučuje se i korištenje hidratantne i hranjive kreme sedam do deset dana nakon nastanka opeklina. Naime, koža opečena od sunca sklona je ljuštenju, a redovito nanošenje takvih specifičnih krema pospješuje i ubrzava njezino cijeljenje.

Prirodno protiv bolova

Prirodna sredstva mogu biti vrlo učinkovita u ublažavanju osjećaja boli, pečenja ili svrbeža od opeklina, kao i u ubrzavanju njihovog zacijeljivanja.

Jedno od najpoznatijih je ulje nevena koje djeluje na kožu umirujuće i iscijeljujuće, a jednako je učinkovit i gel na bazi aloe vere, koji se može kupiti u ljekarnama, a nanosi se na kožu poput kreme. Za još veću učinkovitost držite ga u hladnjaku. Aloe vera pospješuje prirodne procese samoobnove kože od opeklina, no može se koristiti i kao sredstvo za umirivanje kože nakon sunčanja, piše Živim.hr.

Esencijalna ulja mente i eukaliptusa imaju anestetički, umirujući i osvježavajući učinak na kožu, pa se ti sastojci često dodaju u proizvode namijenjene njezi nakon sunčanja. Pomaže i kokosovo ulje - nanesite ga na komadić gaze i zatim na opečenu kožu, no pazite da je ulje prirodno i bez dodanih mirisa koji bi mogli nadražiti oštećenu i vrlo osjetljivu kožu. Dobro je nanijeti i ulje čajevca koje ublažava pečenje te smanjuje crvenilo kože, a uz to poboljšava njezin tonus, kao i hladne obloge od kamilice koja ima iscjeljujuće i umirujuće djelovanje. Naravno, tu su uvijek korisni jogurt ili mlijeko pomiješano s vodom ili ledom, kao i lubenica ili krastavac samljeveni u kuhinjskom robotu te naneseni na kožu dok su još hladni.

 Kada liječniku

Osim nanošenja umirujućih, hranjivih i osvježavajućih krema i obloga te uzimanja analgetika, najučinkovitije sredstvo za liječenje opeklina od sunca je strpljenje. Upaljena i crvena koža kroz neko će se vrijeme sama oporaviti i vratit će joj se prirodna boja i elastičnost. No, imajte na umu da, ako su opekline ozbiljnije i ako je zahvaćen velik dio kože ili se možda javljaju simptomi poput povišene tjelesne temperature, ipak treba otići liječniku koji može preporučiti uzimanje antihistaminskih ili kortizonskih lijekova.

 

Ovo nikako nemojte raditi

  • Nikako se ne biste smjeli izlagati suncu barem nekoliko dana nakon što ste dobili opekline od sunca.
  • Nemojte grebati niti češati kožu. Iako opekline od sunca može pratiti snažan svrbež, važno je oduprijeti se potrebi za češanjem jer time nećete ublažiti niti zaustaviti svrbež, nego možete samo pogoršati crvenilo i upalu.
  • Nemojte bušiti mjehuriće koji su nastali na opečenoj koži. Pucanjem mjehurića ispunjenih tekućinom povećava se rizik za razvoj infekcija te se produljuje vrijeme cijeljenja kože.
  • Nemojte koristiti kreme na bazi benzokaina, koji djeluje kao lokalni anestetik, jer može izazvati alergijske reakcije ako ste preosjetljivi na taj sastojak. Kod djece mlađe od dvije godine kreme na bazi benzokaina ne treba koristiti ni u kom slučaju.
  • Nemojte kožu nakon pranja sušiti grubim ručnicima jer to može pogoršati crvenilo. Osušite je nježnim tapkanjem mekanim ručnikom ili gazom.
  • Zaboravite na piling dok vam opeklina potpuno ne zacijeli.
  • Neko vrijeme nakon što ste dobili opekline od sunca ne smijete ići u solarij niti se izlagati tamnjenju pomoću svjetiljki s UV zrakama.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close